Almanya bu sefer de Konya konusunda geri adım attı

AKP’nin Konya’daki askeri üste bulunan Alman askerlerine parlamenterler tarafından yapılacak ziyareti iptal etmesine önce tepki gösteren Alman hükümeti geri adım atarak, Türkiye’ye herhangi bir ‘süre tanımayacaklarını’ duyurdu.

Erdoğan'ın talimatıyla Ankara'nın Alman milletvekillerinin Konya'daki askeri üste bulunan Alman askerlerini ziyaret iznini iptal etmesine ilişkin konuşan Alman başbakanı Merkel "Konya'ya ziyaret izni siyasi pazarlık konusu yapılamaz" demişti.

Konuya ilişkin bugün yapılan açıklamada ise, NATO’yu ilgilendiren böylesi bir konuda Türkiye’ye karşı sert olunmayacağının işareti verildi.

ZİYARET İPTAL EDİLMEMİŞ, ERTELENMİŞ!

Federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert, ziyaretin Türk tarafınca iptal edilmediğini ve sadece ertelendiğini savundu. Seibert, Türk tarafına Alman parlamenterlerin yapacağı ziyaret için kesin bir süre konulması taleplerinin ‘akıllıca’ olmadığını da iddia etti.

Seibert, Türkiye’yle NATO düzeyinde de olmak üzere ‘tüm düzeylerde’ görüşme ‘arayışı’ içerisinde olduklarını ve parlamenterlerin ziyaretine izin çıkmasını sağlamaya çalıştıklarını da kaydetti.

MERKEL HEP BÖYLE YAPIYOR

Türkiye ile Almanya arasındaki gerginliklerin temel insan hakları, Kürtlere yönelik katliamlar ve diğer diktatöryel uygulamalara dayanmaması dikkat çekiyor. Alman hükümetinin bugüne kadar yaptığı en önemli şikayetler arasında gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması bulunuyor.

Başbakan Angela Merkel’in ve iktidar partileri CDU ile SPD’nin son iki yılda medya üzerinden yaptıkları tüm eleştirilere rağmen 1 Kasım2015 seçimlerinin hemen öncesinde Erdoğan’la beklenmedik bir biçimde görüştüğü akıllarda. Yine Sur ve Cizre’de yüzlerce kişinin katlinin hemen ardından Türkiye’yle AB arasında imzalanan Mülteci Anlaşması da Merkel’in çabalarıyla kabul edilmişti.

Öncesinde İncirlik, şimdi de Konya’daki Alman askerleri üzerinden yaşanan gerginliklerin Almanya’da yapılacak 24 Eylül federal seçimlerinin öncesine denk gelmesi de dikkat çekici. Mülteci göçü ve son olarak Sosyal demokratların Martin Schulz’u aday göstermesiyle oy oranı yüzde 31’e kadar gerileyen Merkel’in CDU’sunun son haftalardaki oy oranları yüzde 37’nin üzerinde.