Almanya'da 30 bin mülteciye ne oldu?

Almanya'da iltica başvuruları reddedildikten sonra sınır dışı kararı verilen 30 bin mültecinin akıbetinin ne olduğu bilinmiyor.

Almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild, hükümet ve yabancılar dairesinin sınır dışı kararı verilen 30 bin mültecinin nerede olduğunu bilmediğini iddia etti. 2016 yılında toplam 54 bin mülteciye sınır dışı kararı verilmişti.

Söz konusu bu mültecilerden 23 bininin hala sığınmacı statüsünün kaldığı belirtilirken, geri kalan 30 bin mültecinin gönüllü bir şekilde Almanya'yı terk edip etmediği veya kaçak olarak ülkede kalıp kalmadığı bilinmediğine dikkat çekildi.

Bild'in konuya ilişkin sorusuna yanıt veren İçişleri Bakanlığı, yabancılar dairesinin bu mültecilerin akıbetine ilişkin ayrıntılı bilgi sahip olmadığını itiraf etti. Benzer çelişki 2015'te mültecilere ilişkin açıklanan rakamlarda da gündeme gelmişti.

'GÖNÜLLÜ GİDENLERE İLİŞKİN İSTATİSTİK TUTULMUYOR'

Sol Parti'nin içişleri sözcüsü Ulla Jelpke ise ülkeyi gönüllü şekilde terk eden mültecilere ilişkin hükümetin doğru istatistik tutmadığını bildirdi. Konuya ilişkin soru önerisine ilişkin federal hükümetin verdiği yanıtı basına açıklayan Jelpke, bu yılın ilk 9 ayında en az 34 bin mültecinin gönüllü biçimde ülkeyi terk ettiğini bildirdi.

Şimdiye kadar gönüllü şekilde Almanya'yı terk etmek isteyenlere dair istatistiki bilgilerin tutulmamasını "sorumsuzluk" olarak yorumlayan Jelpke, kamuoyunun yanlış ve eksik rakamlarla bilgilendirilmesini eleştirdi.

Hükümetin bu politikasıyla anti-göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AFD) partisine destek verdiğine dikkat çeken Sol Partili Jelpke "Doğru rakamları açıklamak hükümetin göreviyken, ben yıllardır hükümete yönelttiğim soru önergeleriyle mültecilere dair gerçek bir fotoğrafın ortaya çıkmasına çabalıyorum" dedi.