Almanya’da aşırı sağcılar kısıtlama gerekçesiyle sokaklara çıktı

Almanya’da Cumartesi günü binlerce kişi koronavirüs nedeniyle getirilen kısıtlamaları gerekçe göstererek sokaklara çıktı. Eylemler çoğunlukla aşırı sağcı ve komplocu akımlar tarafından organize edildi.

Berlin, Frankfurt, Münih, Stuttgart ve Dortmund dahil olmak üzere 20 dolayında kentte kısıtlamalara karşı protesto eylemleri düzenlendi.

Nisan ayı başından bu yana gerçekleşen eylemler Cumartesi günü daha da boyutlandı. Eylemler çoğunlukla aşırı sağcılar ve komplocu akımlar tarafından organize edildi.

Stuttgart’ta belediye 5 bin kişinin toplanmasına izin verdi. Kitlenin bir kısmı kenar sokaklara alındı. Oysa koronavirüs salgını nedeniyle prensipte büyük eylemler yasak. Organizatörler 500 bin kişiyi toplamak istiyordu.

Frankfurt’ta da hem aşırı sağcılar hem de solcular karşı karşıya geldi. Polis kaynaklarına göre eylemlerin her birine 1.500 dolayında kişi katıldı. Karşı eylemde “Naziler defolun!” sloganı atıldı.

Bremen, Nürnberg, Leipzig ve Hamburg gibi kentlerde de eylemler gerçekleşti.

Ülkenin doğusundaki Hamburg’da sağcı kısıtlama karşıtları ile solcu eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Solcular, “Sağlığınızı tehlikeye atan komplo teorileridir” yazılı pankart açtı. Berlin’de ise protestocular ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Yayılan bu eylemler nedeniyle yeni bir Pegida yaşanmasından endişe ediliyor. Başbakan Angela Merkel’in yerine geçecek isimler arasında adı geçen Bavyera Eyalet Hükümetinin başındaki Markus Söder, hükümeti Pegida ile düştüğü hataya düşmemeye çağırdı. 2014 yılında göçmen ve islam karşıtı hareket Pegida spontane ve haftalık eylemlerle başlamıştı. Bugün parlamentoda ana muhalefet gücü haline geldi.

Hükümetin antisemitizmle mücadele komiseri Felix Klein, “Bu eylemler antisemitler, komplocular ve inkarcıların bir araya gelebileceği bir rezerv oluşturuyor” uyarısında bulundu.