Almanya’da binler ırkçılığa karşı yürüdü

Almanya’da ırkçılığa karşı mücadelenin sembolü haline gelen Dresden’de binlerce kişi, yabancı düşmanlığına karşı sokağa çıktı.

2014 yılında “Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) adlı göçmen karşıtı bir hareketin gösterileriyle sık sık gündeme gelen Dresden şehri, o tarihten bu yana yabancı düşmanlığı karşıtlarının da eylem alanına dönüştü.

Bugün de son yıllarda giderek yükselen göçmen karşıtlığını protesto etmek amacıyla 10 bini aşkın kişi Dresden’de bir araya geldi. ‘Ret yerine dayanışma: Açık ve Özgür bir toplum’ sloganı altında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, sendika üyeleriyle binlerce kişi, özellikle Federal Meclis ve eyalet parlamentolarında önemli bir güç haline gelen Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partiye karşı sloganlar attı.

‘Irkçılık alternatif değildir’, ‘Nazilere yer yok!’ gibi sloganların atıldığı yürüyüşte, ırkçı söylemlere geçit verilmeyeceği vurgulandı.

AFD TEHLİKESİ

Almanya’da 2013 yılında Avrupa Birliği (AB) karşıtlığı üzerine kurulan AfD, özellikle Suriye iç savaşıyla birlikte artan DAİŞ ve diğer cihatçı çetelerin saldırılarıyla İslam karşıtlığını temel argüman haline getirdi. 2013 seçimlerinde yüzde 4,7 oyla meclise giremeyen AfD, 2015 yılındaki mülteci krizinde Başbakan Angela Merkel’in 1 milyonu aşkın mülteciye ülkenin kapılarını açması ardından güçlenmeye başladılar. 2017 seçimlerinde yüzde 12’yi aşkın oyla mecliste üçüncü güç olan AfD, birçok eyalet parlamentosunda da temsil ediliyor. AfD’nin 1 Eylül’de Sachsen ve Brandenburg eyaletlerinde yapılacak seçimlerde oyunu iki katına çıkararak, ikinci güç olacağı tahmin ediliyor.