Almanya’da binlerce kişi ‘kira çılgınlığına’ karşı yürüdü

Almanya’da başkent Berlin başta olmak üzere bir çok kentte “kira çılgınlığına” karşı binlerce kişi sokaklara çıktı.

Başkent Berlin’de Cumartesi günü binlerce kişi, Alexanderplatz’da Kreuzberg’e doğru yürüdü. Organizatörler, ellerinde binlece konut bulunan emlak şirketlerinin Berlin Belediyesi tarafından kamulaştırılması için bir referandum organize edilmesi çağrısında bulundu.

Almanya’nın Münih, Köln, Frankfurt, Göttingen, Friburg, Stuttgart ve Mannheim gibi diğer bir çok kentinde de protesto eylemleri yapıldı.

BERLİN’DE KİRA FİYATI ON YILDA İKİYE KATLANDI

Berlin’de son on yıl içerisinde iki fiyatları iki katına çıktı. Çok sayıda kent sakini, gelirlerinin yarısından fazlasını kiraya veriyor. Berlin sakinlerinin yüzde 80’inin kirada kaldığı belirtiliyor. Bu sorun sadece Berlin ile sınırlı değil, Avrupa’nın genelinde yaşanıyor. Eylemcilere göre Berlin’de Deutsche Wohnen ve Vonovia gibi gruplar, binlerce bina satın alarak kiraya verdi. Bu grupların yatırımcıların paraları ile bina satın aldığı ve en yüksek randıman elde etmeye çalıştıklarına dikkat çekiliyor. 2018 yılında Vonovia şirketi, kira fiyatlerinin ortalama yüzde 4.2 oranında arttırdı. Bu şirketin elinde 350 bine yakın konut var.

GELİRLERİNİN YARISINI KİRAYA VERİYORLAR

Stuttgart'ta kentinde de sendika, parti ve derneklerden oluşan 30 dolayında organizasyon tarafından düzenlenen yürüyüşe 4 bin dolayında kişi katıldı. Eylemde kiraların aşağı çekilmesi istendi. Kentte düzenlenen mitingde konuşan Kiracılar Derneği Başkanı Rolf Gassmann, çalışanların gelirlerinin yarısını kiraya verdiğine dikkat çekerek, geliri 1300 euronun altında olanlar için Stuttgart’ta yaşamanın çok zor olduğunu söyledi. Gassmann, “Bir an önce sosyal konut yapımına başlanılarak insanların ihtiyaçlarına cevap verilmeli” dedi.

Önyargı, ırkçılık ve ayrımcılık nedeniyle, konut fiyatlarından sadece mültecilerin etkilenmediğinin altını çizen Gassmann, “Sorumlular emlak şirketleri, spekülatörler ve birkaç kişinin kar etmesini herkes için uygun fiyatlı konuttan daha önemli gören politikalardır. Bu nedenle konut politikasında kapsamlı ve kalıcı bir değişiklik yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Yürüyüş bitme noktasına geldiğinde 150 kadar genç daha önceden tespit ettikleri bir evi işgal etmek için harekete geçtiler. Gençler burada polisin müdahalesine maruz kaldılar. 55 eylemci, gaz bombaları ve polis copundan yaralandı. Polis saldırısı karşısında geri çekilen gençler, bir süre sonra yeniden eve yönelerek içeri girmeyi başardılar. Bu evlerden bazılarının 5-10 yıldır boş durduğu belirtiliyor.