Almanya’da çocuklar işsizliği devralıyor

Almanya’da yapılan son araştırmalara göre uzun süreli işsiz olan ebeveynlerin çocukları da daha sonra işsiz oluyorlar. Uzmanlar, bu şekilde işsizliğin nesilden nesle miras kalma tehlikesine dikkat çekiyorlar.

Almanya’da uzun süreli işsizlikten dolayı “Hartz IV” yardımı verilen evlerde 2 milyon civarında çocuğun yaşadığı açıklandı. Peki uzun süreli işsizlik durumu ve bu yüzden alınan devlet yardımı çocuklara miras kalıyor mu? Almanya’da son yapılan bilimsel araştırmalar bu sorunun yanıtının evet olduğunu gösterdi.

Anne-babaları işsiz olan ve yaşları 10-15 arası çocuklar üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlar, işsizliğin bir sonraki nesle de miras kaldığını gösterdi. Söz konusu bu çocuklar anne-babaları iş hayatında olan çocuklarla karşılaştığında, bunların daha sonraki yaşlarda daha fazla işsiz kalma oranına sahip oldukları görüldü.

Almanya’nın günlük gazetelerinden Bild’in bugünkü sayısında yer alan sonuçlara göre örneğin Bremen kentinde yapılan bir araştırmada şu çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı; akademisyenlerin çocuklarının yüzde 80’ni üniversiteye hazırlık lisesini bitirirken, böylesi ailelerden gelen çocukların sadece yüzde 20’si söz konusu liseyi tamamlıyor. Bremen işsizlik ve sosyal adaletsizlikle öne çıkan kentlerden biri.

MESLEK EĞİTİMİ OLMAYANLAR SÜREKLİ İŞSİZ!

Aynı şekilde araştırmanın sonuçlarına göre eğitim de işsizliği karşı iyi bir savunma olarak öne çıktı. “Hartz IV” yardımlarını alanların yüzde 42’sinin herhangi bir meslek eğitimi olmadığı açıklanırken, bu yardımı alanların sadece yüzde 7’sinin yüksek eğitimi bulunduğu belirtildi.

Diğer Avrupa ülkelerinin aksine Almanya'da son yıllarda yaşanan ekonomik canlanmaya rağmen istihdam hala en büyük sorun. İstihdam edilen nüfusta geçen yıl yüzde 1,5'lik artış kaydedilirken, büyük firmaların yüksek kar oranlarına rağmen işten çıkarmalar da yaşanmıyor değil.

Ancak buna rağmen iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana ilk kez çalışan nüfusu arttı. 2017'de 44 milyon 300 bine ulaşan çalışan insan sayısının 2019'da 45 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Bu istihdam rakamlarına rağmen işsiz ailelerin çocukların da işsiz olması, sosyal adaletsizliğin en büyük göstergesi olarak öne çıkıyor.

Üstelik Almanya’daki işsizler diğer AB üyesi ülkelerindeki işsizlere göre yoksulluğu daha yaşıyor. Avrupa İstatistik Kurumu’nun (Eurostat) son bir raporuna göre Rapora göre Almanya'da bir işsizin yoksulluk yaşama riski yüzde 70 oranı civarında. Litvanya yüzde 60 oranıyla ikinci olurken, Fransa ve Kıbrıs işsizlerin yoksulluk konusunda en az risk yaşayabileceği ülkeler olarak öne çıkıyor.