Almanya’da dev bomba bulundu; 70 bin kişi tahliye edilecek

Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan tonlarca ağırlığındaki bir bomba nedeniyle ülke tarihinin en büyük tahliye operasyonu yapılacak.

Frankfurt Üniversitesi yakınlarında bir inşaat çalışması sırasında İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz uçaklarınca bırakılan ve patlamamış bir bombaya rastlanmıştı. HC4000 tipi 1,8 ton ağırlığındaki bombanın patlayıcı maddesinin 1,4 ton ağırlığında olduğu bildirilirken, etkisiz hale getirilmesi için Pazar günü büyük bir alan tümüyle boşaltılacak.

Polisin verdiği bilgiye göre Pazar 08.00 ile 20.00 saatleri arasında 1,5 kilometrekarelik bir alanda yaşayan yaklaşık 70 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalacak. Tahliye işleminin öngörüldüğü bölgede Frankfurt Polis Müdürlüğü, Hessischer Rundfunk radyo binası ile bazı hastaneler de bulunuyor.

Bölgedeki bazı okullar ise Pazar günü kapalı olacağından herhangi bir patlamadan etkilenmeyecek. Öte yandan Frankfurt Havaalanı trafiğinin bombayı etkisiz hale getirmeye yönelik operasyondan ne kadar etkileneceği henüz tespit edilemedi.

Frankfurt’taki operasyon Almanya’da İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük tahliye işlemi olacak. Son olarak 2016 sonunda Augsburg’da benzeri bir bombanın etkisiz hale getirilmesi için 50 bin, bu yılın Mayıs ayında ise Hannover’de 50 bin kent sakini tahliye edilmişti.

Avrupa ülkelerinde halen İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma binlerce patlamamış bombanın olduğu tahmin ediliyor.