Almanya’da enerji krizi: Gaz devi Uniper kamulaştırıldı

Alman devleti, Rus gazının kesilmesiyle nefessiz kalan Uniper gaz şirketini yüzde 98,5 ile kamulaştırma kararı aldı.

Gaz devi Uniper’in çoğunluk hissedarı Finlandiyalı grup Fortum yaptığı açıklamada hükümetle bir anlaşma sağlandığını duyurdu.

Açıklamaya göre Berlin ile Fortum arasındaki anlaşmanın sonunda, Almanya'nın Fortum'un sahip olduğu sermayeyi yaklaşık 500 milyon euroya geri alması ve 8 milyar euroluk bir sermaye artışı gerçekleştirmesi gerekiyor.

Fortum,  "Sermaye artışı ve hisse alımından sonra, Alman devleti Uniper'in yaklaşık yüzde 98,5'ine sahip olacak" dedi.

Rus gazının durdurulması ardından Uniper anlaşmalarını yerine getirmek için fiyatların patladığı spot piyasada gaz elde etmek zorunda kaldı. Uniper’in patronu geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Ukrayna savaşının başlamasından bu yana her gün “on milyonlarca euro” kaybettiklerini iddia etti.

Dünya genelinde 12 bine yakın kişiyi çalıştıran Uniper, ağustos ortası itibariyle altı aylık faaliyetlerinde 12,3 milyar euro kayıp yaşadı.

Ukrayna savaşından önce gazının yüzde 55’ini Rusya’dan sağlayan Almanya ekonomisi, Rus teslimatlarının durması ile birlikte kayda değer bir şekilde kırılgan hale geldi. Almanya’nın en etkili araştırma enstitülerinden biri olan IFO’ya göre bu enerji krizi Almanya’yı 2023’da yüzde 0,3’lük bir resesyona sürükleyecek.