Almanya’da eşcinsel evlilik yasası bugün oylanıyor

Almanya’da koalisyon partileri arasında ciddi tartışmalara neden olan eşcinsel evliliklere izin veren yasa tasarısı bugün oylanıyor.

Federal Meclis’e gelen tasarıyla eşcinsel kadın ve erkek çiftlerin diğer evli çiftlerle aynı haklara sahip olup olmayacağı oylanacak.

İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin yanı sıra muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller (Grünen) tarafından desteklenen tasarının geçme ihtimali yüksek. Tasarıya Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile daha muhafazakar bir çizgideki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) karşı çıkıyor.

Eşcinsel bireyler 2001 yılında kabul edilen ‘medeni birliktelik’ statüsünü kazanırken, hayat birlikteliği (Lebenspartnerschaft) hakkına sahipler. Bu statüyle, vergi gibi mali konularda diğer evli çiftlerle aynı haklardan faydalanabiliyorlardı.

Şu anda 630 üyesi bulunan Federal Meclis’te CDU-CSU’nun 309 milletvekili bulunuyor. Tasarıya ‘evet’ oyu verecek olan SPD’nin 193, Die Linke’nin 64 ve Yeşiller’in ise 63 milletvekili var. 1 milletvekili ise bağımsız durumda.