Almanya’da eski hemşire 100 cinayeti kabul etti

Almanya’yı şok eden eski hemşire Niels Högel’in yargılandığı dava başladı. Högel, 100 hastayı öldürdüğünü kabul etti ancak gerçek sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Bu dava, Almanya’da savaştan bu yana en ağır dava olarak değerlendiriliyor. Kuzey batıdaki Oldenburg’da başlayan davaya, zanlı Niels Högel, yüzünü kapatarak geldi. Mahkemede, kurbanlar anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından Högel, iddianameyi ve öldürdüğü 100 kişinin isimlerini dinledi. Mahkemeye kurbanların yakınları da katıldı. Hepsi adaletin sağlanmasını ve bu hemşirenin nasıl bu cinayetleri işlediğini anlamak istiyor.

41 yaşındaki Högel, daha önce benzer altı cinayetten dolayı ömür boyu hapis cezası almıştı. Högel, bu cinayetleri 2000 ile 2005 yılları arasında, hastanelerde çalıştığı sırada işledi. O süre içerisinde diğer hastane çalışanları, ne polis ne de yargıya yakalanmadı.

AFP’ye konuşan bir kurbanın dedesi Christian Marbach, “Tüm belgeler ortada, her şey biliniyor. Sherlock Holmes olmaya gerek yok” dedi. Marbach, kendisi için önemli olanın cinayetlere açıklık kazandırılması ve adaletin sağlanması olduğunu belirtiyor.

İddianameye göre Högel, beş yıl boyunca önce Oldenburg hastanesinde, sonra da komşu kent Delmenhorst hastanesinde kasıtlı bir şekilde hastalara ilaçlar vererek kalp krizine yol açtı, sonra da hayata döndürmeye çalıştı. Ancak genellikle başarısız oldu. Savcıya göre, meslektaşlarının gözünde hayata döndürme yeteneğini göstermek istedi. Yaşları 34 ile 96 arasında değişen kurbanlarını da keyfi olarak seçiyordu.

Högel, hiçbir zaman gerçek anlamada pişmanlık belirtisi de göstermedi. Cezaevindeki diğer tutuklulara göre, son büyük savaştan bu yana en büyük suçlu olmaktan övünüyordu.

Yargıç Sebastian Bührmann, bu benzeri görülmemiş dosyayı anlamaya çalıştıklarını söylüyor. Davanın Mayıs ayına kadar sürmesi bekleniyor. Yargıç, “Odaları karanlıkta kalan bir ev gibi. Biz karanlığa ışık tutmak istiyoruz” diyor.

Dava, 64’ü Delmenhorst’ta, 36’sı Oldenburg’da olmak üzere 100 cinayet üzerinde yürütülüyor. Högel tüm cinayetleri itiraf etmedi ve halen sırları var. Soruşturmacılar cinayetlerin gerçek sayısının 200’ü aşkın olduğunu tahmin ediyor ancak çoğu kurbanın cenazesi yakılarak defnedildiği için bunu kanıtlamak imkansız görünüyor.

Högel, 2005 yılında bir hastaya önerilmeyen bir madde enjekte ederken suç üstü yakalanmış ve 2008’de cinayete teşebbüsten 7 yıl hapse mahkum edilmişti. Yakınların baskısı nedeniyle 2014-2015’teki ikinci davada, Högel beş cinayeti daha kabul etti ve bu kez ömür boyu hapse mahkum edildi. O sırada psikiyatristine en az 30 cinayet daha işlediğini itiraf edince soruşturma genişledi ve 134 cenaze üzerinde inceleme yapıldı. Bu şekilde seri cinayetlerin boyutları ortaya çıktı ve ülke genelinde şok etkisi yarattı.

Ölümler bu kadar sık yaşanmasına rağmen hastane sorumlularının da nasıl bu cinayetleri engellemediği de soru işaretlerine yol açıyor. Dava tamamlandığında, hastane çalışanları ve sorumluları da yargı tarafından dinlenecek.