Almanya’da G20 Cezaevi hazırlandı

Almanya’nın Hamburg kentinde 7-8 Temmuz’da yapılacak G20 Zirvesi öncesinde büyük protesto gösterileri için hazırlıklar devam ederken, Alman polisi şimdiden ‘G20 Cezaevi’ni hazırladı.

Birçok otonom, kapitalizm karşıtı ve çevreci hareketin protesto gösterileri 2 Temmuz’dan itibaren başlayacak. En az 150 bin kişinin beklendiği protesto gösterilerine polisin sert müdahale edeceğinin işareti de hazırlanan cezaevi.

G20 Zirvesi’ne karşı 6 Temmuz’da sol otonom gruplarca “G20-Cehenneme Hoşgeldiniz” sloganıyla düzenlenecek protesto gösterisini bahane eden Hamburg polisi, 11 bin metrekarelik bir alanda cezaevi hazırladı. Eski bir gıda mağazasının dönüştürülmesiyle hazırlanan binada 400 kişinin geçici olarak tutulabilmesi planlanıyor.

Alman medyasında yer alan haberlere göre, G20 karşıtları için 70 toplu, 50 kadar da tekli hücre hazırlandı. Almanya’nın söz konusu cezaevi için en az 3 milyon euro bütçe planladığı ancak maliyetin çok daha yüksek olduğu bildiriliyor.

Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini temsil eden 19 büyük ülke ile Avrupa Birliği’nin üyesi olduğu G20 zirvesi Hamburg’da yapılacak. 2007 yılında ülkenin kuzeyindeki Heiligendamm kasabasında düzenlenen G8 Zirvesi’nde de Alman polisinin sert müdahalesi olmuş ve büyük olaylar çıkmıştı. Olaylarda bir gösterici polisin tazyikli suyu doğrudan sıkması nedeniyle bir gözünü kaybetmişti.