Almanya’da göçmen tartışması: Çoğunluk ‘rahatsız’

Almanya’da son haftalarda göçmenlere yönelik aşırı sağcı gündemde iken, yapılan bir araştırma halkın büyük çoğunluğunun genel olarak hükümetin mülteci politikasını yanlış bulduğunu gösteriyor.

ARD televizyonunda yayınlanan Deutschland Trend araştırmasına katılanların büyük çoğunluğu Başbakan Angela Merkel ile Hristiyan demokratlar (CDU-CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) hükümetinin politikalarını olumsuz görüyor.

Ankete katılanların yüzde 43’ü mültecilerin eyaletler ve şehirlere göre dağılımı ile barınma gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında başarılı olduğunu beyan ederken, yüzde 50’si ise tam tersini düşünüyor.

ENTEGRASYONU BAŞARILI BULANLAR YÜZDE 27’DE KALDI

Mültecilerin Alman toplumuna entegrasyonunun başarılı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 27’de kalırken, yüzde 69’luk bir kesim başarısız olunduğunu dile getiriyor. Ülkeye gelen mültecilerin iş piyasasına entegrasyonunun başarısız olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 69 ile oldukça yüksek.

İltica başvuruları reddedilenlerin sınırdışı edilmesi işlemlerinde başarısız olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 83 ile rekor düzeyde. Bu alanda sadece yüzde 11’lik bir kesim Alman otoritelerinin başarılı olduğu görüşünde.

Yine kimi mültecilerin işlediği suçlar üzerinden yapılan genellemelerin de Alman toplumunda etkili olduğu görülüyor. Ankete katılanların yüzde 69’u şiddet ve kriminal suçların engellenmesinde başarısız bir politika izlendiğini savunuyor.

İÇİŞLERİ BAKANI DA IRKÇI GÖSTERİLERE ARKA ÇIKMIŞTI

2015 yılında 1 milyona yakın mültecinin giriş yaptığı Almanya’da son günlerde mülteciler üzerinden ırkçı kesimlerin başını çektiği tartışmalar gündemde. Chemnitz kentinde bir Almanın iki mülteci tarafından öldürülmesini fırsat bilen ırkçılar, çok sayıda gösteri düzenlemişti.

Son olarak hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) lideri ve Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, ırkçı gösterileri destekleyen sözler sarfetmişti. Seehofer, dün yaptığı açıklamada, Almanya’daki göçün ‘bütün sorunların anası olduğunu’ söylemiş ve Chemnitz merkezli göçmen karşıtı gösteriler için ‘anlayışlı’ olunmasını istemişti.

Seehofer’in açıklamaları nedeniyle koalisyon ortağı SPD’den istifa etmesi gerektiği açıklaması gelmişti.