Almanya’da hükümet krizi sert göç politikalarıyla çözüldü

Almanya’da iktidardaki Hristiyan demokrat partileri CDU ve CSU arasında haftalardır süren mülteci krizinde nihayet uzlaşı sağlandı.

Göç konusunda CDU lideri ve Başbakan Angela Merkel’e göre daha sert tutumuyla bilinen CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in görevinde kalacağı duyuruldu. Konuya ilişkin Berlin’de açıklama yapan Seehofer, hafta sonundaki istifasını geri almasına karşılık göç konusundaki ‘tüm noktalarda’ taleplerini Merkel’e kabul ettirdiğini söyledi.

Avusturya sınırındaki yasadışı göçün durdurulması için bir uzlaşı sağladıklarını kaydeden Seehofer, haftalardır hükümet krizine yol açan gerginliğe ilişkin ise, “Bir inanç için mücadele edince karşılığı alınıyor” diye yorum yaptı.

Başbakan Angela Merkel ise, koalisyonun küçük ortağı CSU ile vardıkları uzlaşının ‘zorlu bir mücadeleden’ sonra geldiğini kabul etti. Başka Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde iltica başvurusu yaptıktan sonra Almanya’ya gelecek mülteciler için transit merkezler kurulacağını söyleyen Merkel, bu merkezlerden geri göndermelerin yapılacağını belirtti.

Merkel, bu sayede ‘ikincil göçler’ olarak nitelendirdiği göçlerin önleneceğini savundu.

İki liderin vardığı uzlaşmanın detaylarının önümüzdeki süreçte kamuoyuyla paylaşılacağı da verilen bilgiler arasında.

KOALİSYON HÜKÜMETİ DÜŞMEKTEN SON ANDA KURTULDU

Mülteciler konusunda daha sert bir politika izlenmesini isteyen Seehofer, Pazar akşamı partisi CSU’nun bir toplantısı ardından istifa edeceğini açıklamıştı. Bunun üzerine iki lider akşam saatlerinde görüşme kararı almışlardı.

CDU ve CSU kardeş partiler olarak biliniyor. CDU’nun Bavyera eyaletinde, CSU’nun ise diğer 15 eyalette teşkilatı bulunmuyor ve seçimlere bu paylaşımla katılıyorlar. Bavyera, Almanya’nın en muhafazakar nüfus yapısına sahip eyaletlerinden biri ve on yıllardır istisnasız olarak CSU tarafından tek başına veya koalisyonla yönetiliyor.

CDU ve CSU’nun diğer koalisyon ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise, göç tartışmalarının dışında kalmıştı.