Almanya’da salgınla mücadelede yeni yasaklar

Federal Alman hükümeti ve eyaletler, Covid-19 pandemisini önlemek için iki kişiden fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklayan bir karar aldı.

Koronavirüs salgınının hızla yayıldığı Almanya’da Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet, salgınla mücadelede yeni tedbirler açıkladı.

Bazı eyaletlerin yönetimleri inisiyatif alarak sokağa çıkma yasağı ilan etmesine karşın federal hükümet genel bir yasaktan ziyade günlük hayattaki ilişkileri kısıtlayan sıkı tedbirler alması dikkat çekti.

Ülke çapında alınacak ortak tedbirler için Merkel bugün öğle saatlerinden sonra 16 eyaletinin başbakanıyla bir telekonferans gerçekleştirdi, ardından da basının karşısına çıktı. En izi iki hafta boyunca geçerli olacak tedbirlerinin en önemlisi vatandaşların çekirdek ailesi dışında ve bazı istisnalar hariç kamuoyuna açık yerlere çıkması yasaklandı. Bu istisnalar ise çok önemli mesleki gerekçeler, toplu taşıma araçları ve cenazeler olarak açıklandı.

EYALET BAŞBAKANLARI ARASINDA KRİZ ÇIKTI

Şimdiye kadar alınan tedbirlere vatandaşlarının önemli kesiminin uyduğunu belirten Merkel “Bu durum sevindirici” diye konuştu. Herkesin yasaklara daha fazla uymasını isteyen Merkel “Aklınızı ve kalbinizi gösterin” çağrısını yaptı.

Merkel’in açıklamasından önce basına NRW Başbakanı Armin Laschet ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder’in telekonferans sırasında sert bir tartışma yürüttüğü yansımıştı. Basın toplantısında buna ilişkin yöneltilen bir soruda Merkel, tartışma çıktığını söylemekle yetindi.

Günlük hayatının tamamen alt üst olduğunu belirten Merkel, telefon görüşmeleri ve telekonferanslar dışında dışarıyla hiçbir temasının bulunmadığını aktardı.

Başbakan Merkel hükümet kabinesinin ve eyaletlerin koronavirüs salgınıyla mücadelede anlaştıkları 9 maddelik yasakları okudu. Almanya’da günlük hayata ciddi sınırlamalar getiren ve yarından itibaren geçerli olacak maddeler özet olarak şu şekilde:

YASAK OLANLAR VE OLMAYANLAR:

- Ev ahalisi dışında bütün vatandaşlar elinden geldiğince başkalarıyla temas kurmamalı.

- Kamuoyuna açık yerlerde herkes başkasıyla en az 1,5 metre mesafe koyacak. Başbakan Merkel toplantıda “2 metre olursa daha iyi” dedi.

- İş, alış-veriş, doktor muayenesi, gerekli randevu, başkalarına yardım, egzersiz yapmak ve temiz hava almak için dışarıya çıkılması hala mümkün.

- Kamuoyuna açık yerlerde, evlerde veya kişilere mahsus mekanlarda toplanılması kabul edilemez.

- Restoran, lokanta gibi gastronomi mekanları kapalı olacak. Ancak evlere yemek servisi mümkün.

- İnsanların birbiriyle temasına yol açan kuaför, berber, güzellik/masaj salonları gibi mekanlar kapalı olacak.