Almanya’da iktidar partileri giderek zayıflıyor

Almanya’da bir yıl önce toplamda yüzde 53,5 gibi oldukça düşük bir oy oranına kadar gerileyen koalisyon partilerinin bugün seçim yapılsa azınlığa düşecekleri bildiriliyor.

ARD televizyonu tarafından haftalık olarak yaptırılan ARD-Deutschland-Trend adlı araştırmaya göre, iktidardaki Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) büyük güç kaybediyor.

Geçtiğimiz hafta sonunda CSU’nun Bavyera’da azınlığa düştüğü eyalet seçimleri yenilgisinden sonraki bu araştırmaya göre, bu Pazar bir seçim olsa iktidar partileri azınlığa düşecek.

BUGÜN SEÇİM OLSA YÜZDE 39’LA MUHALEFETTELER

Araştırmaya göre, birlik partileri CDU-CSU’nun oy oranı yüzde 25’e kadar gerilerken, SPD ise tarihinin en düşük oy oranına gerilemiş durumda. SPD’nin oy oranı sadece yüzde 14 ve artık dördüncü parti konumunda. ARD-Deutschland-Trend araştırmasının yapıldığı günden bu yana koalisyon partilerinin en düşük oy oranı da bu araştırmada tespit edildi.

YEŞİLLER VE LİBERALLER OY ARTTIRIYOR

Muhalefetteki Yeşiller’in oy oranının yüzde 19’a yükseldiği tespit edilen araştırmada, bu partinin 2011’den bu yanaki en yüksek oya ulaştığı vurgulanıyor. Yeşiller’den sonra üçüncü güç olarak ise yine Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı aşırı sağcı parti geliyor.

Araştırmaya göre Liberal Demokrat Parti (FDP) yüzde 11, Sol Parti (Die Linke) ise yüzde 9 oy oranlarıyla Federal Meclis’e girebilecek diğer partiler.

11 Ekim’deki son ankete göre CDU/CSU, SPD ve Die Linke’nin birer puan kaybettiği araştırmaya göre, Yeşiller 2 ve FDP ise 1 puan artış sağladı.

‘KİTLE PARTİSİ’ İMAJI YOK OLUYOR

Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ‘kitle partisi’ olarak görülen CDU/CSU ile SPD’nin artık bu tekeli ellerinden kaybedebilecekleri yorumları yapılıyor.

SPD’nin yüzde 23 oy aldığı 2009 seçimlerinden bu yana bu niteliği kaybettiği yorumları yapılıyordu. 2013’te yüzde 25,7 oyla yetinen SPD, geçtiğimiz yıl ciddi oy kaybıyla yüzde 20,5’e kadar gerilemişti.

2013’teki yüzde 41,5 oy oranı haricinde yüzde 33 ile 38,5 arasında oylarda kalan CDU/CSU partileri ise, son aylarda ciddi güç kaybettiler. Seçmenin önemli bir kısmını AfD ile liberal FDP’ye kaptıran birlik partilerinin özellkle mülteci politikası, istihbaratın ırkçılara yönelik tavrı gibi birçok konudaki iç anlaşmazlıkları da halk nezdinde imaj kaybına yol açmıştı.