Almanya’da ırkçı partinin yükselişi sürüyor

Almanya’nın doğusunda yer alan üç eyalette bu sonbaharda kritik seçimler yapılacak. 1 Eylül’de Brandenburg ve Saksonya’da 27 Ekim’de ise Thüringen eyaletlerinde yapılacak seçimlerde ırkçı parti AfD’nin yüzde 20 civarında oy alacağı tahmin edildi.

2019 yılının “seçim yılı” ilan edildiği Almanya’da gözler şimdiden 1 Eylül’de Brandenburg ve Saksonya’da 27 Ekim’de ise Thüringen eyaletlerinde yapılacak seçimlere çevrildi. Çünkü Almanya’da son dönemlerde yükselişe geçen ırkçı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin bu eyaletlerde nasıl bir sonuç elde edeceği ve yerel hükümetlerin nasıl etkileyeceği merak ediliyordu.

Alman haber ajansı DPA’da yer alan habere göre AfD her üç eyalette yükselişe geçerek yüzde 20 civarında oy elde edecek. Anketlere dayandırılan haberde AfD’nin yükselişi ülkenin doğusunda yer alan bu eyaletlerde hükümetlerinin kurulmasında zorluklar çıkacağına dikkat çekildi.

İşte Berlin duvarının yıkılmasıyla Batı Almanya ile birleşen Demokratik Doğu Almanya Cumhuriyeti (DDR) sınırları içinde yer alan eyaletlerin son durumu:

BRANDENBURG:2009 yılından bu yana Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Sol Parti’nin birlikte yönettiği eyalete SPD’li Dietmar Woidke başbakanlık yapıyor. Ancak anketler sosyal demokratlar-sol hükümetinin 1 Eylül’deki seçimlerden sonra çoğunluğu elde edemeyeceğini gösteriyor. Anketlere göre bu eyalette AfD yüzde 19-21 civarında bir oy elde edecek ve SPD ile başbakan Merkel’in partisi CDU’nun ardından üçüncü olacak.

SAKSEN:Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) üyesi Michael Kretschmer’in başbakanlığındaki hükümet SPD ile birlikte yöneltiliyor. Ancak anketler 1 Eylül’de SPD’nin daha önce diğer eyaletlerde gerçekleşen seçimlerde olduğu gibi burada da ciddi oy kaybedeceğini gösteriyor. Şüphesiz bu durum CDU ile bir hükümetin kurulmasını zorlaştıracak. SPD’den giden oyların önemli bir kesiminin de ırkçı partiye kayması bekleniyor. AfD’nin yüzde 24 ile 26 arasında bir oy alacağı tahmin ediliyor.

THÜRİNGEN:Bu eyalet Sol Parti’nin başbakanlığındaki tek eyalet olması açısından Almanya için oldukça önemli. Sol Parti üyesi Bodo Ramelow’un başbakanlığındaki bu eyalet hükümeti 2014 yılında SPD-Sol Parti-Yeşiller’in bir araya gelmesi sonucu kurulmuştu. Ancak “kırmızı-kırmızı-yeşil” olarak adlandırılan bu hükümet renginin 27 Ekim’deki seçimlerden sonra yaşama şansı oldukça düşük. Çünkü AfD’nin burada yüzde 19-20 arasında değişen bir oy oranını elde ederek CDU ve Sol Parti’nin ardından üçüncü olacağı ifade ediliyor.

2015’TEKİ MÜLTECİ POLİTİKASI AfD’Yİ YÜKSELTTİ!

2017’nin Eylül ayında yapılan seçimlere AfD'nin yükselişi damgasını vurmuştu. Başbakan Angela Merkel'in Euro krizine karşı politikalarına tepki olarak 2013 yılında kurulan ve 2015'teki mülteci akını ardından yükselişe geçen AfD, önce birçok eyalette meclise girdi, ardından Federal Meclis'te üçüncü büyük grup kurmayı başardı.

Anti-İslam, göçmen karşıtı söylemleriyle AfD'nin bütün partilerden, özellikle de CDU'dan oy devşirdiği belirtiliyor. SPD ve Sol Parti’den de oy çalmayı başaran AfD o dönem yüzde 13’lük bir oy aldı. Merkel’in liderliğinde Hıristiyan demokratların sosyal demokratlarla yeniden koalisyon hükümeti kurması ardından Federal Meclis’te ana muhalefet partisi alan AfD, Mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise yüzde 11 oy aldı.