Almanya’da ırkçılar sayesinde iktidar kısa sürdü

Almanya’da Sol Parti’nin birinci olduğu ve skandal bir biçimde ırkçı AfD’nin desteğiyle liberal adayın başbakan seçildiği Thüringen eyaletinde erken seçim yolu göründü.

Almanya’da Liberal Demokrat Parti (FDP) üyesi Thomas Kemmerich’in aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) desteğiyle Thüringen Eyalet Başbakanı seçilmesinin yarattığı krizde nihayet sona gelindi. Eyalet bazında gizli pazarlıklar yapıldığı şüpheleri nedeniyle büyük tartışmalar yaratan seçimlere ilişkin bizzat FDP’nin federal düzeydeki lideri Christian Lindner’in de eleştiriler getirmesi üzerine Kemmerich, seçilmesinin hemen ertesi günü (dün) istifa etmek zorunda kalmıştı.

SOL PARTİ’Yİ DIŞLAYANLAR IRKÇILARLA İŞBİRLİĞİ YAPTI

Ekim ayında yapılan eyalet parlamento seçimlerinde Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow’u yeniden aday gösteren Sol Parti (Die Linke) birinci parti olmuştu. Ancak oylarını yüzde 31’e yükselten Die Linke’nin koalisyon ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’in oylarının azalması nedeniyle sol koalisyon çoğunluğu kaybetmişti. Sağcı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile FDP’nin de koalisyon kurması ise, aşırı sağcı AfD’nin ikinci büyük parti olması ve bu partiyle koalisyonu reddetmeleri sayesinde mümkün olmamıştı.

Aradan geçen üç ayı aşkın sürede koalisyon kurulamaması üzerine Çarşamba günü yapılan oylamada, AfD’nin desteğiyle FDP’nin liste başı olan Thomas Kemmerich, Eyalet Başbakanı olarak seçilmişti. CDU ve AfD’nin desteğini alan Kemmerich 45, Yeşiller ve SPD’nin destek verdiği Bodo Romelow ise 44 oy almıştı.

ERKEN SEÇİMLER GÖRÜNDÜ

Kemmerich’in yoğun tartışmalar sonrasında istifa etmesi ardından eyalette erken seçim gündemde. Thüringen Anayasası’na göre Eyalet Parlamentosu’nun üçte ikisinin oyuyla erken seçime gitmek mümkün.

Bunun olmaması halinde ise, Eyalet Başbakanının güvenoyu talebine karşılık üç hafta içinde yeni bir başbakan seçilmemesi durumunda erken seçime gidilecek.

DIE LINKE ADAYI FAVORİ

Erken seçim durumunda Ekim ayında yüzde 31 olan Die Linke’nin oylarının artması bekleniyor. Eyalette oldukça beğenilen Bodo Romelow’a karşı barajı kıl payı aşan FDP’nin adayının üstelikte ırkçı AfD’nin desteğiyle seçilmiş olmasının ciddi tepki yarattığı biliniyor.

Ancak erken seçim durumunda AfD dışındaki sol veya sağ partilerin koalisyonlarının çoğunluğu yakalayamama ihtimali halen yüksek.

INSA şirketinin skandal başbakan seçiminin yapıldığı 5 Şubat günü yaptığı ankete göre, Die Linke yüzde 34; AfD yüzde 23 oy alacak. Ankete göre diğer partilerin oyları ise şöyle olacak: CDU yüzde 19; SPD yüzde 6; Yeşiller yüzde 6; FDP yüzde 7 ve diğerleri yüzde 5.

Ekim seçimlerinde ise oy dağılımı şöyleydi: Die Linke yüzde 31; AfD yüzde 23,4; CDU yüzde 21,7; SPD yüzde 8,2; Yeşiller yüzde 5,2; FDP yüzde 5 ve diğerleri yüzde 5,5.