Almanya’da kamu emekçileri taleplerinde kararlı

Almanya’da kamu kurumlarında çalışan 2,3 milyon emekçiyi ilgilendiren müzakerelerde henüz uzlaşma sağlanamazken, sendikalar, ciddi maaş artışlarından taviz vermemekte kararlı.

Federal devlet kurumları, eyaletler ve belediyelerde çalışan emekçilerin özellikle maaş artışlarındaki talebi öne çıkıyor. Kamu çalışanlarının önde gelen sendikaları Verdi ile Alman Memurlar Birliği (dbb) tarafından yapılan açıklamalarda, maaş artışlarının tüm ödemelerle birlikte yaklaşık yüzde 7 olmasını istiyor.

Maaş artışlarının her halükarda en az 200 euro olmasını talep eden Verdi Sendikası Genel Sekreteri Frank Bsirske, ülkedeki ekonomik büyüme ve işsizlik oranlarının düşüklüğü ile vergi alımlarındaki artışın çalışanlara daha fazla maaş ödenmesi için uygun ortamı oluşturduğunu vurguladı.

Sendikaların talepleri arasında mesleki eğitim alanlar ve stajyerlere aylık en az 100 euro zam ile vardiyalı çalışanlara 4 yerine 6 gün yıllık ek izin günü bulunuyor. Birden fazla vardiyede çalışanlar için ise diğer çalışanlara oranla yıllık 6 yerine 9 ek izin günü talep ediliyor.

Dbb sendikasına göre ise, özellikle belediyelerde çalışan temizlik emekçileriyle yardımcı bakıcıların maaşlarının yüzde 10 arttırılması gerekiyor.

Sendikaların yıllardır sıfır ya da çok düşük oranda zamlarla oyalanan kamu emekçilerine ilişkin taleplerine hükümetten ise olumlu yaklaşılmıyor.

Sendikaların taleplerinin olduğu gibi kabul edilmesi halinde eyalet ve belediyelere ek 6,4 milyar, federal bütçeden ise ek 1,8 milyar euroluk ödeme yapılması gerekiyor.