Almanya’da koalisyon hükümeti için prensip anlaşması

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in öncülüğündeki Hristiyan Demokrat Partiler CDU ve CSU ile Sosyal Demokrat Parti SPD, koalisyon görüşmelerinde prensip anlaşmasına vardı.

Alman medyasına göre taraflar, bir uzlaşı konusunda anlaştı ve partilerin başkanları tarafından en üst düzeyde onaylandı. CSU'lu milletvekili Dorothee Bar, Twitter üzerinde yayınladığı bir belgenin fotoğrafı ile anlaşmayı doğruladı.

Anlaşmanın, görüşmelere taraf partilerin ilgili yönetici kurulları tarafından da gün içinde onaylanması gerekiyor.

Almanya Eylül ayındaki seçimlerden bu yana üç buçuk aydır siyasi bir çıkmaz içerisinde bulunuyor. Bu müzakereler Angela Merkel'in siyasi yaşamı açısından da önem arz ediyor.

Merkel, 12 yıllık iktidarından sonra dört yıllığına daha görevde kalabilir. Kasım ayında liberaller ve Yeşiller ile yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

CSD ve CSU ile SPD arasında prensip anlaşması yapılsa da henüz nihai bir anlaşmayı ifade etmiyor.

HENÜZ HERŞEY BİTMEDİ

Bu anlaşmanın Sosyal Demokrat Parti'nin 21 Ocak'taki olağanüstü kongresinde delegelerin de onayından geçmesi gerekiyor. Bu da durumu şimdilik belirsiz kılıyor. Kuzey Ren Vestfalya eyaleti başta olmak üzere bir çok eyalet federasyonu, Merkel ile ittifaka karşı çıkıyor.

Daha sonra bir koalisyon programı için detaylı müzakereler başlayacak. En iyi ihtimalle, yeni hükümet Mart ayı sonundan önce hayata geçmeyecek.

Almanya'da bazı medya organları, böyle bir olası koalisyonu "kaybedenler koalisyonu" olarak tanımladı. Zira her iki parti de seçimlerde ciddi oy kaybına uğradı ve, aşırı sağcılar yükselişe geçti.

Yapılan bir ankete göre Almanların yüzde 56'sı Angela Merkel'in görevi süresi dolmadan görevini bırakacağını düşünüyor.