Almanya’da metal çalışanları grevlerde kararlı

Almanya’da milyonlarca metal emekçisini temsil eden IG Metall, çalışanları ilgilendiren toplu görüşmelerden sonuç çıkmamasından dolayı başlayan grevlerde kararlı.

Haftalardır süren ve 3,9 milyon çalışanı ilgilendiren toplu müzakerelerde şirketlerin hak taleplerine kulak tıkaması üzerine dün birçok kentte 24 saatlik uyarı grevleri düzenlenmişti.

Grevlere 80 kadar şirketten 68 bin çalışan katılırken, önümüzdeki günlerde de iş bırakma eylemlerinin süreceği duyuruldu.

Yüzde 6 zam ve haftalık çalışma sürelerinin 28 saate kadar düşürülebilmesi gibi talepleri dikkate almayan işverenler ise, grevleri yasaklatma yoluna başvurdu. Krefeld’deki İş Mahkemesi’ne başvuran bir şirketin tam günlük uyarı grevi kararının durdurulmasına ilişkin talebi, mahkemece reddedildi.

Konuya ilişkin ülkenin en büyük sendikalarından IG Metall tarafından yapılan açıklamada, şirketlerin bu tavrından dolayı geri adım atılmayacağı vurgulandı. Açıklamada, mahkeme yoluyla grevleri yasaklatmaya çalışmanın ‘ateşe benzin dökmek’ olduğu uyarısı yapıldı.

Almanya’da 4 milyona yakın kişinin çalıştığı metal sektöründe uzun yıllar boyunca maaş artışları sınırlı düzeyde kalmıştı. IG Metall, ücretlere en az yüzde 6 zam yapılmasını istiyor.