Almanya’da polisin keyfi kontrolleri: Seehofer araştırtmıyor

Almanya’da İçişleri Bakanı’nın inkâr etmesine rağmen bireylerin köken ve deri rengine göre yapılan kontrollerin yoğunlaştığı savunuluyor.

Son aylarda polis içindeki aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) adlı partinin sempatizanlarının varlığının tartışıldığı Almanya’da polisin kontrollerde keyfi uygulamaları arttırdığı savunuluyor. Birçok tanıklık ve sivil toplum örgütlerinin eleştirileri sonrasında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da bağımsız bir kuruluşun bilimsel bir araştırma ile polisin uygulamalarını incelemesi istenmişti.

SEEHOFER’E GÖRE KEYFİ KONTROLLER YOK; YASAK!

İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise, eleştirilere rağmen bu konuda herhangi bir bağımsız araştırmaya izin vermemekte ısrarlı. İktidarın küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) üyesi Seehofer, “Bireylerin kökenine göre keyfi kontroller Almanya’da yasaktır” diyerek, bu tür bir araştırmaya gerek olmadığını savunuyor.

İRONİK TEPKİLER GELDİ

Seehofer’in geçtiğimiz gün yaptığı bu savunmaya iktidarın diğer ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin yanı sıra polis içinden dahi tepkiler geldi.

Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan SPD Başkan yardımcılarından Kevin Kühnert, “Yollardaki tüm radarları kaldıralım, zira aşırı sürat yapmak yasak. Vergi kaçırmak da yasak. O halde vergi kaçakçılarını aramaya da gerek yok” diyerek, Seehofer’e tepki gösterdi.

POLİSTEN TEPKİ

Seehofer’e tepki gösterenler arasında polis temsilcileri de var. Kriminal Polis Memurları Federasyonu adlı sendikadan yapılan açıklamada, “Polise yanlış destek veriyor. Sanki gizlenmesi gereken bir şeyler varmış izlenimi veren işaretler veriyor” dendi.

Seehofer’e Başbakan Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile meclisteki üçüncü parti olan aşırı sağcı AfD’den destek geldi.