Almanya’da saldırı hazırlığındaki aşırı sağa baskın: 12 gözaltı

Almanya’da, siyasi sorumlular, ilticacılar ve Müslümanlara yönelik saldırı hazırlığı içerisinde olduğundan şüphe edilen aşırı sağcı bir gruba baskın yapan polis, tümü Alman vatandaşı 12 kişiyi gözaltına aldı.

Baskın Cuma günü, aşırı sağcı bir gruba yönelik soruşturma çerçevesinde gerçekleşti. Karlsruhe’deki federal savcılığa göre, sözkonusu grubun siyasi sorumlular, ilticacılar ve Müslümanlara yönelik saldırı hazırlığı içerisinde olduğundan şüpheleniliyor. Baskınlar beş eyalette gerçekleşti.

‘DEVLETİ DEVİRMEYİ AMAÇLIYORLARDI’

Gözaltına alınanlarda dördünün “Terörist karakterli aşırı sağcı bir örgütlenme” kurduklarından şüphe edilirken, diğer sekizinin de mali destek veya silah elde edinmek için yardım başta olmak üzere destek vermeye hazır olduklarını söyleyenlerden oluştuğu belirtildi.

Aynı kaynağa göre geçen yıl Eylül ayında kurulduğu belirtilen grup, “devlet düzenini ve Almanya’daki toplumu sarsmak ve son olarak devirmek” amacını güdüyordu.

‘İÇ SAVAŞA YAKIN BİR DURUM YARATMAK İSTİYROLARDI’

Savcılık, grubun siyasi sorumlular, ilticacılar ve Müslümanlar yönelik saldırılarla “iç savaşa yakın bir durum yaratmak” istediğine dikkat çekti.

Aynı açıklamaya göre, şüpheliler saldırı planlarını hayata geçirmek için farklı yerlerde bir çok kez bir araya geldiler.

Haziran ayında göçmen yanlısı bir Alman seçilmişin öldürülmesinden bu yana “aşırı sağcı terörizm” endişesi arttı. O tarihten beri bir neo-nazi tutuklandı. Ülkede seçilmişlere yönelik şiddet olayları da artış gösterdi.