Almanya’da seçim depremi: Merkel’in durumu kritik!

Almanya’da Hessen eyalet seçimlerinde ağır bir darbe alan Başbakan Angela Merkel, Hristiyan Demokrat Parti CDU’nun başkanlığına aday olmayacağını açıkladı.

Başbakan Angela Merkel, partisinin zayıflamasından “ders” çıkararak, Aralık ayında partisi CDU’nun kongresinde aday olmayacağını açıkladı. Bu karar, Pazar günü Hessen’de gerçekleşen eyalet seçimlerinden sonrasına denk geldi.

Angela Merkel’in partisi CDU oyların yüzde 27’sini alarak birinci parti olsa da, 2013’deki seçimlere göre 10 puanlık bir gerileme yaşadı. Koalisyon ortağı SPD de benzer bir gerileme ile yüzde 19.8 oy aldı.

ALMAN SİYASETİ ATOMLARINA BÖLÜNDÜ

Seçimler hem CDU hem de sosyal demokrat SPD için ağır bir kayıp oldu. Yeşiller, hızlı yükselişini sürdürürken, aşırı sağcı AfD artık Almanya’daki tüm bölgesel parlamentolara girmiş oldu.

Yeşiller oy oranını ikiye katlayarak yüzde 19.8’e yükselirken, yüzde 13.1 oranında oy elde eden AfD için bu seçimler, son bölgesel parlamentoya girişin bileti oldu.

Hessen seçimleri, 15 gün kadar önceki Bavyera seçimlerindeki eğilimi de doğruladı. Bavyera seçimleri Berlin’deki büyük koalisyona ciddi bir uyarı göndermişti. CDU ve SPD seçimlerde cezalandırılırken, Yeşiller ve AfD başta gelen iki parti olmuştu.

Hessen bölgesel parlamentosuna altı partinin girmesi, Alman siyasetinin atomlarına ayrılması olarak değerlendirildi.

MERKEL’İN SİYASİ KARİYERİ TEHLİKEDE

Merkel’in bu kez SPD ile yaptığı koalisyonun dağılmasını engellemesi gerekecek. Böyle bir senaryo, Merkel hükümetinin de sonu olacak, genel seçimlere yol açacak ve çok büyük bir ihtimal olarak Başbakan’ın siyasi kariyerine de son verecek.

Referans gazetesi Süddeutsche Zeitung, “Merkel’in durumu ciddi. Soru şu; yakında Merkel’in koalisyonunun arkasına ‘tasfiye’ etiketini yapıştıracak mıyız?” diye yazdı.

ARD televizyonuna konuşan Dresde Üniversitesi’nden siyaset bilimci Hans Vorländer, CDU ve SPD ortaklığına ve yaşadıkları oy kayıplarına dikkat çekerek, “Birbirini zincirleyerek, suda boğulmakta olan iki kişiye” benzetti.

SPD Başkanı Andrea Nahles, Pazar akşam yaptığı açıklamada hükümetin daha iyi işleyişi için garantiler verilmezse koalisyondan çekilecekleri tehdidinde bulundu. Nahles, “Hükümetin içinde bulunduğu durum kabul edilemez” dedi.