Almanya’da seçimlere rekor düzeyde parti katılacak

Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak federal genel seçimlere rekor sayıda partinin katılacağı duyurulurken, kadın adayların bu yıl da yeterli düzeyde olmadığı görülüyor.

31,7 milyonu kadın toplam 61,5 milyon seçmenin oy kullanacağı federal genel seçimlerin sonuncusu 2013 yılında yapılmış ve 61,9 milyon seçmenin oy hakkı vardı. Bu yılki seçimlere 42 siyasi parti ve oluşum katılıyor. Bu, 1990 yılında iki Almanya’nın birleşmesi ardından bir rekora tekabül ediyor.

Seçime katılacak partilerin 7’si bu yıl içerisinde kurulanlardan oluşurken, Hipho’tan kiracıların haklarını savunanlara ve vejetaryen haklarını savunan partilere kadar renkli bir katılım söz konusu. Yine tüm yurttaşlara ‘temel geçim geliri’ verilmesini talep eden bir hareket de seçimlerde yarışacak.

Seçimlere toplamda 4 bin 828 milletvekilliği adayı katılıyor. Alman seçim sistemine göre 598 parlamenterin seçilmesi gerekiyor ve seçmenlerin iki oyu bulunuyor. Birinci oyla, parlamenterlerin yarısı, yani 299 seçim bölgesindeki direkt vekiller belirleniyor. İkinci oy ile ise, geri kalan 299 milletvekili eyaletlerdeki listelerden partilerin oy oranlarına göre seçiliyor.

Partilerin birinci ve ikinci oyları arasında ciddi bir fark olması durumunda ise ek milletvekilliği kazanma hakkı ortaya çıkıyor. 2013’te bundan dolayı Federal Meclis’e toplam 631 milletvekili seçilmişti.

Bir partinin milletvekili çıkarabilmesi için yüzde 5 barajını geçmesi gerekiyor. Ancak bir seçim bölgesinde birinci oylarda önde gelen aday, partisi ikinci oylarda yüzde 5 barajını geçemese de Federal Meclis’e girme hakkını kazanıyor.

Adaylar arasında kadınların oranı yüzde 29’da kalırken, 2013’teki yüzde 25,8 temsiliyet oranının üzerinde olduğu görülüyor.