Almanya’da sınırdışı edilecek ‘tehlikeli’lerin üçte biri Türk

Almanya’da ‘tehlikeli’ olarak fişlenen terörist saldırı düzenleme riski bulunan radikal İslamcıların 100 kadarının sınırdışı edileceği, bunların üçte birine yakınının ise Türk vatandaşı olduğu bildiriliyor.

Pazar günleri yayınlanan Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’da güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, Almanya genelinde 950 kadar ‘tehlikeli’ olarak fişlenen aşırı İslamcının olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu kişilerin üçte ikisinin Almanya veya diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin vatandaşı olduğu kaydedilen haberde, bundan dolayı da sadece 100 kadarının sınırdışı edilebileceği belirtildi.

‘Tehlikeli’ olarak fişlenen ve sınırdışı edilmesi ihtimali yüksek olan 100 kadar radikal İslamcıların ‘yüzde 30’unun Türkiye vatandaşı olduğu bilgisini paylaşan gazete, dörtte birinin ise Kuzey Afrika ülkelerinden geldiğini duyurdu. Bu kişiler arasında Çeçenler başta olmak üzere Rusya vatandaşlarının da olduğu kaydedildi.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’un haberine karşılık Alman resmi makamlarından verilen bilgilere göre, bu yılın başından beri sadece 10 ‘tehlikeli aşırı İslamcı’ sınırdışı edildi. Bunların 7’si ise Tunus vatandaşıydı.

Geçtiğimiz gün ZDF kanalında konuşan Federal Kriminal Dairesi (BKA) Başkanı Holger Münch ise, Almanya’da terörist saldırı düzenlemesi riski bulunan ‘tehlikeli’ bireylerin sayısını 650 olarak vermişti.

Almanya’da son olarak 19 Aralık’ta kamyonla Noel pazarına saldıran Tunus vatandaşı Anis Amri adlı çete, 12 kişinin ölümüne yol açmıştı. 11 Nisan’da Borussia Dortmund takımını taşıyan otobüse yönelik saldırının da ‘radikal İslamcılar’ tarafından yapıldığı iddia edilmiş ancak daha sonra bunun hisse senetleri üzerinden spekülasyon yapmak isteyen bir genç tarafından düzenlendiği tezi öne çıkmıştı.