Almanya’da sosyal demokratlar eriyor

Geçtiğimiz ay yeni liderini ve yönetimini seçen Alman sosyal demokratlar son anketlere göre hala oy kaybediyor. Oy oranı yüzde 17’ye düşen SPD’nin yönetiminde “çatlak sesler” yeniden gelmeye başladı.

24 Eylül 2017 günü Almanya’da yapılan seçimlerin en büyük kaybedeni şüphesiz Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’idi. 150 yıllık tarihinde ilk kez yüzde 20 oy oranında kalan SPD’de ciddi bir yönetim krizi de yaşanmıştı. Merkel’in liderliğinde asla hükümet kurmayacaklarını söyleyen ve daha sonra sözlerinden çark eden Martin Schulz’un görevini bırakmasından ardından SPD geçtiğimiz Nisan ayında yeni liderini seçmişti.

Daha önce Merkel hükümetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Andrea Nahles partisinin artık yeni yüzüydü. Ancak Nahles ve yönetimin gelişi SPD’deki erimeye engel olamadı. Almanya’da önde gelen kamuyu araştırma şirketlerine göre SPD’nin oy oranı şu anda yüzde 17 ve böyle giderse Federal Meclis’te ana muhalefet olan aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin gerisine düşecek.

MERKEL İLE ‘SORUNSUZ ÇALIŞMA’ İŞE YARAMADI!

Gözlemciler Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Birlik (CDU) ile geçtiğimiz Mart ayında oluşturulan büyük koalisyon hükümetinde SPD “sorunsuz çalışma” prensibini uygulayarak seçmenin sempatisini yeniden toplama stratejisini uygulamıştı. Ancak sonuçlar bu stratejinin işe yaramadığını gösteriyor ve SPD bu sefer “hükümette zaten pasif, etkisiz eleman” eleştirilerini alarak giderek erimeye başladı.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Natascha Kohnen ise parti yönetimine “silkilme ve toparlanma” çağrısı yaparken, SPD’li Çalışma Bakanı Hubertus Heil ise seçmenlerin yeniden güvenin kazanılması için partisinin birçok konuya etraflıca el atmasını talep etti.

Ancak SPD birçok konuda “muğlak siyaseti” ile tanınıyor. Son anketlerin açıklanmasının ardından yaygın Alman medyasında yapılan yorumlarda özellikle mülteci siyaseti, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve sosyal adaletsizlik konularında SPD’nin net bir politikasının olmadığı vurgusu yapıldı.

SPD’nin elini zayıflatan bir başka mevzusu ise önemli eyaletlerde diğer dönemlerin aksine sosyal demokratların artık bir azınlık partisinin ötesine geçememesi. Hali hazırda SPD’nin eyaletlere göre oy oranı ise şöyle; Almanya’nın en büyük eyaleti ve partinin de kalesi olan NRW’de yüzde 22, Bayern ve Baden-Würtemberg’de yüzde 12-13 civarında, Berlin’de ise Sol Parti ve CDU’dan daha zayıf.

Ülkenin doğusunda ise durum daha da içler acısı ve SPD buralarda çoktan sağcı parti AfD’nin gerisine düşmüş durumda. Kimi SPD’li politikacıya göre ise bu erimenin asıl nedeni Merkel ile yeniden oluşturulan koalisyon hükümeti. Bundan dolayı 2019 yılında gerçekleştirilecek parti kongresinde “Merkel hükümetinde tamam mı, devam mı?” sorusunun yeniden gündeme getirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Halbuki SPD’nin sol kanadından gelen yeni lider 47 yaşındaki Andrea Nahles, yakın Almanya tarihinde hiçbir zaman olmadığı kadar düşeşe geçen partisinin yeni umudu haline gelmişti. Hıristiyan demokratlarla yaptığı büyük koalisyonda büyük işler başaracağını ifade eden Nahles, 2021 seçimlerinde partisini sol bir çizgiye çekerek sosyal adaleti, barışı ve demokratik değerleri savunarak iktidara taşımayı amaçladığını duyurmuştu.