Almanya’da tartışmalı polis yasası kabul edildi

Almanya’nın 13 milyon nüfusuyla ikinci büyük eyaleti Bavyera’da haftalardır tepkilere neden olan polis yasası eyalet meclisinde kabul edildi.

Muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) iktidarda olduğu Bavyera eyaletinde “polis devleti” olmanın kapısını aralayacak ‘polisin görev ve yetkilerine’ ilişkin yasa kabul edildi.

‘Polis görev yasası’ (PAG -Polizeiaufgabengesetz) adını taşıyan yasa tasarısı, Bavyera Eyalet Parlamentosu’ndaki oylamada 67’ye karşı 89 oyla yasalaştı. İktidardaki CSU’nun evet oyu verdiği yasaya Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller (Die Grünen) ile Bağımsız Seçmenler (Freie Wähler) adlı partiler karşı oy verdi.

POLİSE AŞIRI YETKİLER TANIYOR

Kabul edilen yasa, anayasal haklara mahkeme kararı olmadan polise müdahale izni veriyor. Zaten bir tür polis devleti olmakla suçlanan Almanya’nın en katı eyaleti olan Bavyera’daki bu yasa, eyaletteki insanların özel yaşamına geniş bir müdahale ve kontrol yetkisi veriyor.

Yasaya göre polis keyfi bir şekilde somut bir şüphe olmadan istediği kişiyi gözaltına alabilecek, telefonlarını dinleyebilecek. Ayrıca polise telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlere el koyma veya yürüyüşlerde kelepçe kullanma yetkisi veriliyor.

Yeni yasada polise ‘yakın tehlike’ durumunda harekete geçme yetkisi de tanırken, şimdiye kadar ‘kesin tehlike’ ilkesi esas alınıyordu.

Yasa karşıtları, polise verilen aşırı yetkilerin Nazi rejimine yakın bir sisteme götürüldüğü endişesini taşıyor.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRÜLECEK

Yasanın getirdiği aşırı yetkilere karşı çıkan SPD ve Yeşiller, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklar. Oylama öncesi açıklama yapan SPD Bavyera Eyalet Başkanı Natascha Kohnen, iktidar partisinin anayasa uzmanlarının çekincelerini dikkate almadığının altını çizdi.

Yasaya karşı geçtiğimiz hafta eyalet başkenti Münih’te 30 bin kişinin katıldığı dev bir protesto gösterisi düzenlenmişti. Gösteride son yıllarda yasakçı zihniyetin hedefinde olan dev bir YPG bayrağı da açılmıştı.