Almanya’dan Türkiye’ye İncirlik için iki hafta!

Alman hükümetinin İncirlik krizinin çözümü için Türkiye’ye iki hafta süre tanıdığı bildirildi.

Alman Der Spiegel dergisine göre, Alman yetkililer İncirlik krizinin çözümü için Türkiye ile müzakerelere iki hafta daha devam edecek.  Türk iktidarının, Alman vekillerin İncirlik ziyaretine izin vermemesi halinde, İncirlik’ten çekilme parlamento oylamasına sunulacak.

Der Spiegel, Türkiye ile yürütülecek müzakerelere Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in başkanlık edeceğini yazdı.

Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık Dairesi’nin müzakerelerden bir sonuç çıkacağı beklentisi içerisinde olmadığı belirtiliyor.

Dergiye konuşan Yeşiller Partisi milletvekili Agnieszka Brugger, Alman hükümetinin Türkiye'nin "tüm provokasyonları karşısında kendini gülünç duruma düşürdüğü” tepkisinde bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de hafta içerisindeki NATO zirvesi sırasında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek konuyu görüşmüştü. Ancak Brüksel’deki bu görüşmeden de sonuç çıkmadığı açıklanmıştı.

Türkiye ile Almanya arasında bir süreden beridir gergin ilişkiler yaşanıyor. 16 Nisan referandum kampanyası sırasında bir çok Almanya kenti AKP mitinglerini yasaklamıştı. Türk hükümeti, hiçbir resmi gerekçe sunmadan, Alman vekillerin İncirlik üssüne ziyaretini engellemesi gerilimi tırmandırdı.

İncirlik üssüne ziyaretin gerçekleşmemesi ardından Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesi gündeme geldi. DAİŞ ile uluslararası mücadele kapsamında 260 Alman askeri, Tornado keşif uçakları ve yakıt ikmal uçakları İncirlik Hava Üssü’nde bulunuyor. Alman hükümeti yaşanan kriz üzerine, alternatif üs arayışı kapsamında Ürdün ile temas kurmuştu.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Ürdün’e yaptığı ziyarette Kral Abdullah ile konuyu görüşmüştü. Leyen’e göre Kral Abdullah, "İncirlik'teki Alman Ordusu'na ait yakıt ikmal uçaklarıyla Tornado tipi keşif uçaklarının Ürdün'e taşınmasının zaruri hale gelmesi halinde her türlü yardım ve desteği vermeye hazır olduklarını” belirtti.