Almanya’da virüslü her 5 kişiden biri semptom göstermiyor

Almanya’da Bonn Üniversitesi tarafından pandeminin merkez üslerinden birinde yapılan araştırmaya göre virüsü taşıyan her beş kişiden biri semptom göstermiyor.

Bonn Üniversitesi araştırma ekibi, Heinsberg kasabasındaki 11 bin nüfuslu bir yerleşim birimi olan Gangelt’te ayrıntılı bir çalışma yürüttü.

Heinsberg, enfekte bir çiftin katıldığı karnavaldan sonra, virüsün ülkedeki merkez üslerinden biri haline gelmişti.

405 haneden 919 kişiyle mülakat ve analizlere dayalı olarak yürütülen araştırmada enfeksiyonun bulaşma oranı net olarak belirlenmeye çalışıldı.

GERÇEK VAKA SAYISI 1,8 MİLYON KİŞİ OLABİLİR

Gangelt’te nüfusun yüzde 15’i enfekte olurken, hastalar arasında ölümcüllükoranı yüzde 0,37’ye yükseldi. Araştırmacılar bu oranı Almanya genelinde hayatını kaybeden 6 bin 700 kişiye vurduklarında, toplam enfekte sayısının 1,8 milyon dolayında olacağına dikkat çekti. Diğer bir ifadeyle resmi vaka sayısının 10 kat üzerinde bir sonuç ortaya çıkıyor.

Aynı araştırmaya göre Gangelt’te enfekte olanların yüzde 22’si herhangi bir semptom göstermiyor. Semptom göstermeyen enfekte her beş kişiden birinin, başka insanlara virüsü bulaştırmaya devam ettiği gibi, hastalığın tanınabilir semptomlarına dayalı olarak güvenilir şekilde tespit edilemeyeceğine işaret edildi.

SAĞLIKLI GÖRÜNEN HER KİŞİ VİRÜSÜ TAŞIYOR OLABİLİR

Ekibe göre, sorunun bu boyutu, genel mesafe ve hijyen kurallarının önemini bir kez daha doğuluyor. Araştırmacılar, “Karşılaştığımız sağlıklı görünen herkes farkında olmadan virüs taşıyor olabilir. Bu durumun farkında olmalı ve buna göre hareket etmeliyiz” dedi.