Almanya’dan bir araştırma daha: Türkiye otokrasiye dönüştü

Almanya’da bir süre önce Bertelsmann Vakfı tarafından Türkiye için yapılan “otokrasi” tanımı, Würzburg Üniversitesi'nin araştırmasında da yer aldı. Araştırmada 176 ülkedeki değişimler ele alındı.

Würzburg Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından dünya çapında yapılan kapsamlı araştırmada ülkeler demokratiklik ölçeğine göre sınıflandırıldı.

Araştırmacılar ülkeleri "işleyen demokrasi", "eksik demokrasi", "melez rejimler", "ılımlı otokrasi" ve "sert otokrasi" başlıkları altında tanımladı.

1900’lü yıllardan bu yana 176 ülkedeki yönetim şekilleri ve demokrasi kalitesi üzerinde duran araştırmacılar, Türkiye’nin 2012-2019 döneminde, sert düşüş yaşayan ülkeler arasında olduğuna dikkat çekti.

Araştırmada 2012'de "eksik demokrasi" olarak tanımlanan Türkiye’nin 2019’da “ılımlı otokrasiye” dönüştüğü kaydedildi. Aynı yönde değişim gösteren ülkeler içerisinde Türkiye’nin yanında Sırbistan, Macaristan, Brezilya ve Hindistan yer aldı. Sıralamada Türkiye, 176 ülkeden 138’inci sırada yer buldu.

Aynı araştırmaya göre dünya genelinde demokrasilerin kalitesinde düşüş yaşandı. 176 ülkeden 83'ü "demokrasi" statüsüne sahip olurken, bunların 46’sı için "eksik demokrasi", 37’si için “işleyen demokrasi” tanımı yapıldı. Ülkelerden 55’i için “otokrasi” ve 34’ü için “ılımlı otokrasi” tanımı yapılırken, 21 ülkenin de “sert otokrasi” ile yönetildiğine dikkat çekildi.

Araştırmacılar hem demokratik hem otokratik ögeleri barındıran "melez" rejimlerin sayısının ise 41 olduğunu kaydetti.

Raporda, AB ülkeleri, ABD, Japonya, Kanada gibi sanayi ülkeleri "işleyen" demokrasiler sınıfına alındı. Polonya, Kıbrıs, Hırvatistan, Malta, Bulgaristan gibi Avrupa ülkeleri ise "eksik" demokrasi tanımlandı.

Nisan ayı sonunda Alman Bertelsmann Vakfı da, dünya genelinde demokrasilerin zayıfladığına dikkat çekmişti. 2004 yılından bu yana iki yılda bir “Dönüşüm Endeksi” raporunu yayınlayan Alman vakıf, Türkiye’yi "ılımlı otokrasi" olarak sınıflandırmıştı. Raporda 137 ülke arasında 77’nci sırada gelen Türkiye için "de facto diktatörlük" nitelendirmesi dikkat çekmişti.