Almanya'dan referandum uyarısı: Peşmerge ile işbirliğini keseriz

Almanya Güney Kürdistan'da yapılacak referanduma açıkça karşı çıktığını bir kez daha duyurdu. Başbakan Merkel'in partisi CDU'lu yöneticiler referandumun Peşmerge ile yapılan askeri işbirliğini tehlikeye soktuğunu söylediler.

Almanya'nın iktidar partileri Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU), KDP öncülüğünde Güney Kürdistan'da gerçekleşen referanduma rahatsızlıklarını açıkça dile getirdiler.

Almanya'da yarın gerçekleşecek genele seçimler öncesinde CDU ve CSU yöneticileri referandum nedeniyle DAİŞ çetelerine karşı mücadele çerçevesinde üç yıldır Peşmerge ile yapılan askeri işbirliğin dondurulmasını talep ettiler.

Federal Meclis'teki Savunma Komisiyonu'nun CDU'lu üyesi Roderich Kiesewetter "Stuttgarter Zeitung" gazetesine yaptığı açıklamada bu uyarıyı açıkça yaptı.

Kiesewetter "Kuzey Irak Kürt yönetiminin bağımsızlık girişimleri sadece bölgenin güvenliğini tehlikeye sokmuyor aynı zamanda Alman ordusuyla işbirliğini de tartışmalı hale getiriyor" dedi.

Bir Kürt devletinin bölgede yaşama hakkının olmadığını savunan Alman politikacı "Bağımsız bir Kürdistan Irak'ın parçalanması anlamına geliyor ve bu da bölgede yeni bir savaşı tetikleyecek" görüşünü öne sürdü.

DAİŞ çetelerinin Ağustos 2014'de başta Şengal olmak üzere Güney Kürdistan'a yaptıkları saldırı sonrasında Almanya silah desteğinin yanı sıra Peşmerge'nin eğitimini de üstlenmişti.