Almanya enerji ihtiyacını Irak’tan karşılamak istiyor

Alman Başbakanı Scholz, Irak’tan gaz ve petrol ithalatını artırmayı planladıklarını bildirdi. Irak Başbakanı Sudani ise ülkesindeki yatırımlar için Almanya’dan destek istedi.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında başlayan Ukrayna savaşıyla Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşanan enerji krizine çözüm için kapısı çalınan ülkelerin arasına Irak da girdi. Bu konu, resmi temaslarda bulunmak için Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin ana gündemini oluşturdu.

Sudani ile yaptığı görüşmenin ardından iki liderin katıldığı basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, enerji ithalat kaynaklarını genişletmeye dönük başlattıkları girişimlerin devamı olarak ülkesinin Irak'la gaz ve petrol iş birliğini artıracağını kaydetti.

Birçok Avrupa ülkesinin gaz sıkıntısı çektiğine dikkat çeken Scholz, Almanya’nın gaz ihtiyacını karşılamak için başka kaynaklar bulmak zorunda kaldığını ifade etti. Irak Başbakanı Sudani ise ülkesinin hazır olduğunu bildirdi. Gazı Avrupa’ya ulaştırmak için boru hattı döşeme gibi alt yapı çalışmalarına başladıklarını belirten Sudani, Almanya’nın ülkesindeki gaz ve petrol sektörüne yatırım yapmasını istedi.

IRAK DA ALMANYA’DAN YATIRIM DESTEĞİ İSTİYOR

Almanya ile yaptıkları enerji anlaşmalarının karşılığında Irak sağlık, eğitim ve tarım sektörlerinde Berlin yönetiminden destek talep etti. Özellikle Irak’ta sık sık yaşanan elektrik kesintisine çözüm için Siemens Energy şirketiyle ile yaptıkları anlaşmaya dikkat çeken Başbakan Sudani “Siemens Energy ile işbirliğimiz oldukça başarılı, bunu diğer alanlarda da görmek istiyoruz” diye konuştu.

 Alman şirketi Siemens Energy, Irak’ta kuracağı yeni elektrik santrallerinin ülkenin en önemli sorunlarından biri olan enerji kesintisine çözüm bulacağı ifade ediliyor. Zira ekonomik kriz ve devlet kurumları içindeki yolsuzlukların yanında sürekli yaşanan elektrik kesintileri de Irak’ta 2019 yılından bu yana devam eden merkezi hükümet karşıtı protestoların başlıca nedenlerinden birisi.

IRAK’IN PETROL VE GAZ REZERVLERİ

Almanya, Rusya’nın bağımlılığından kurtulmak için Kanada, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve diğer Körfez bölgesi ülkeleriyle bir süredir gaz ve petrol anlaşmaları yapılıyor. Son olarak Almanya’nın kapısını çaldığı Irak, yaklaşık 131 trilyon fit küp gaz rezerviyle dünyada 12'nci sırada ve dünyanın da en büyük 5'inci petrol üreticisi. Irak, geçtiğimiz yıl Basra’da açılan terminal sayesinde gaz ihraç etmeye başlamıştı.