Almanya Körfez ülkelerinin cami finansmanına karşı harekete geçti

Alman hükümetinin başta Körfez ülkeleri olmak üzere yurtdışından gelen paralarla finanse edilen radikal camileri sıkı bir takibe aldığı ve bu ülkelerin yardımlarını Berlin’e bildirmelerinin istendiği iddia edildi.  

NDR ve WDR televizyonları ile Süddeutscher Zeitung gazetesi tarafından yapılan bir ortak haberde, Almanya’nın Suudi Arabistan başta olmak üzere birçok ülkeden camilere yaptıkları yardımları Dışişleri Bakanlığı’na bildirmelerinin istendiği iddia edildi. Habere göre, ilkbahardan bu yana Suudiler, Kuveyt, Katar gibi ülkelerden söz konusu yardım ve finansmanları bildirmeleri ‘rica edildi’.

Habere göre, Federal Haber Alma Örgütü (BND) ile Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) ise ülkedeki camilere para gönderen veya alan kişileri inceliyor.

2015’TEKİ RAPOR ETKİLİ OLDU

Alman hükümetinin bu kararında 2015 yılında ‘Transnationale Aspekte’ adlı bir çalışma grubu tarafından hazırlanan bir rapor etkili oldu. Söz konusu raporda, Körfez ülkelerinin selefi aktivitelerinin daha sıkı takip edilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Alman hükümetinin temel aldığı bu raporda sadece Suudi Arabistan’ın radikal İslamcı görüşlerin yayılması için milyarlarca dolar harcadığı kaydediliyor. Ayrıca Körfez ülkelerindeki selefi ağlarının Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki selefilerle bağlantılı oldukları tespitinin de yetkilileri ‘alarma geçirdiği’ verilen bilgiler arasında.

YAPILAN YARDIMLARIN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA BİLDİRİLMESİ İSTENDİ

NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung’un haberinde, Suudi Arabistan’ın bu tür iddiaları reddetmesine rağmen Alman hükümetinin camilerin finansmanına yönelik takipleri sıkılaştırma kararı aldığına dikkat çekildi. Buna göre, Körfez ülkelerinin Berlin’deki büyükelçilikleri Almanya’daki cami veya diğer kuruluşlara yaptıkları yardımları bizzat Almanya Dışişleri Bakanlığı’na bildiriyorlar.

Ayrıca Almanya’da bulunan bir dini kuruluşun bu ülkelerden yardım talep etmesinin de Berlin’e iletilmesi isteniyor.

Ancak Almanya’da bulunan ve yurtdışından finansal destek alan cami veya diğer dini kuruluşların ne kadar maddi destek aldıkları hesaplanamıyor. Üç medya organının haberine göre, Kuveyt bu konuda ‘şeffaf olmaya çaba gösterirken’, diğer ülkeler işbirliğinde pekte gönüllü değiller.

VERGİLENDİRME İLE RADİKAL DİN ADAMLARINA GİRİŞ YASAĞI

Habere göre, Alman makamları camilerin mali kaynaklarını ispatlayamamaları durumunda sorunun Maliye Bakanlığı’na iletilmesi öngörülüyor. Ayrıca radikal İslami görüşleriyle bilinen din adamlarının Almanya’ya girişlerinin yasaklanması da düşünülüyor.

İÇİŞLERİ BAKANI ‘YABANCI EKTİSİNİN’ SONLANDIRILACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Kasım ayındaki İslam Konferansı’nda konuşan Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, ülkesindeki camilerde ‘yabancı etkisinin’ sonlandırılması gerektiğini söylemişti. Seehofer, Almanya’daki Müslümanların kendi camilerini kendilerinin yapması gerektiğini vurgulamıştı.

Ayrıca Müslüman çalışanların maaşlarından ‘Cami Vergisi’ adı altında kesinti yapılması seçeneği de dillendirilmişti. Bu talep iktidar ortağı Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU’dan gelmişti.