Almanya’nın batısında ilk kez Sol Partili bir hükümet

Bremen Eyaleti’nde sosyal demokratlar, Sol Parti ve Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinin anlaşmasını imzaladı. Böylelikle ilk kez ülkenin batısındaki bir eyalette Sol Parti’nin içinde yer aldığı bir hükümet tarafından yönetilecek.

Şu ana kadar Sol Partili hükümetler sadece ülkenin doğusundaki eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) sınırları içinde bulunan eyaletler vardı. Hali hazırda ise Thüringen Eyaleti Sol Partili Bodo Ramelow’un başbakanlığında yöneltiliyor. Berlin Eyaleti’nde ise Sol Parti, Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Yeşiller Partisi bir araya gelerek her üç partinin renklerinden dolayı “kırmızı-kırmızı-yeşil” adı verilen bir koalisyon hükümeti var.

Bu eyaletlere artık resmen ülkenin batısında yer alan Bremen Eyaleti de eklendi. Mayıs ayında eyalette yapılan seçimlerin ardından yapılan koalisyon hükümeti görüşmelerini sonuca bağlayan her üç parti koalisyon anlaşmışının metnini resmen imzaladı. Ancak eyaletinin başında kimin olacağı muammaya dönüştü. Çünkü dün anlaşmanın imzalandığı saatlerde Bremen Belediye Başkanı SPD’li Carsten Sieling istifa ettiğini açıkladı.

Ancak eyalet yönetiminde ise görev paylaşımı netleşti. Buna göre İçişleri, Çocuk ve Eğitim, Bilim, Liman ve Adalet senatörlükleri SPD’nin, Çevre, İmar, Ulaşım, Sosyal, Gençlik, Uyum ve Spor senatörlükleri Yeşiller’in, Ekonomi, Çalışma ve Avrupa, Sağlık, Kadın ve Tüketici Hakları ise Sol Parti’nin eline geçti. Bir süredir her üç parti arasında üzerinde görüşmeler yapılan koalisyon hükümetinin anlaşmasında ise eğitim ve iklim koruma konularına ağırlık veriliyor.

Mayıs ayında eyalette yapılan seçimlerde SPD İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana sahip olduğu en güçlü parti sıfatını başbakan Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU)’ya kaptırmıştı. CDU 26 oranında oy alırken, SPD 24, Yeşiller 18, Sol Parti yüzde 11, FDP yüzde 5,6, Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 6,9 oranında oy almıştı.

CDU’nun FDP ile hükümet kurma çoğunluğuna sahip olmaması yüzünden gözler Yeşiller’e çevrilmişti. Ancak sadece Bremen’de değil Almanya çapında yükselişe geçen Yeşiller Partisi, FDP’nin içinde yer alacağı bir hükümette yer almayacağını belirterek Sol Parti ve SPD ile görüşmelere başlamıştı.