Almanya nükleer atık depolama alanını 2031’e kadar ‘bulacak’

Almanya’da yıllardır tartışma konusu olan nükleer atıkların depolanacağı nihai alanın bulunmasının en az 14 yılı bulabileceği belirtiliyor.

2022 yılında tüm nükleer santralleri kapatacak olan Almanya’da federal hükümet ve eyaletler ile bilim insanlarının çalışmaları sürüyor.

Çevreci örgütlerin sert muhalefetine rağmen on yıllardır nükleer santrallerden vazgeçmeyen Almanya, 2011’deki Fukuşima faciasından sonra nükleer santralleri kapatma kararı almıştı.

Ancak yüksek radyo aktiviteye sahip tehlikeli nükleer atıkların depolanması için halen dünyada nihai bir depolama alanı bulunabilmiş değil.

Hükümet kaynaklarına göre Almanya içindeki nihai atık depolama alanının ‘bulunması’ dahi 2031 yılına kadar sarkabilir.

Yüksek radyo aktiviteye sahip nükleer atıkların depolanması sorunu halen önemli bir sorun olarak duruyor.  Nükleer atıkların yerin yüzlerce metre altında ve 1 milyon yıla kadar saklanabilecek şekilde depolanması gerekiyor.

Nihai depolamanın yapılabilmesi için seçilecek alanın jeolojik açıdan birçok kritere uyması gerekiyor. Nükleer atık depolama alanının yer altındaki özelliklerinin yanı sıra deprem bölgesinde olmaması gibi belli başlı kriterler göz önüne alınıyor.

Nükleer atıkların depolama işleminin on milyarlarca euro maliyetinin olacağı hesaplanıyor.