Almanya soğuk savaştan bu yana ilk kez bu kadar silahlanıyor!

Almanya NATO üyeliği çerçevesinde bu yıl 47 Milyar Euro değerinde askeri harcamada bulanacağı açıklandı. Bu rakam soğuk savaşın bitiminden bu yana Almanya’nın silahlanmaya harcadığı en yüksek miktardaki bütçe.

Berlin yönetimi NATO’ya bu yıl ki askeri harcamalarının 47,32 Milyar Euro’yu bulacağını bildirdi. NATO üyeleri içinde Almanya, bu rakamla askeri harcamaları en üst seviye ulaştıran ülkelerden biri olacak. 2018 yılının rakamlarına göre yüzde 5 oranında artan askeri harcamalarda ayrıca 40 yıl önce Berlin duvarının yıkılmasıyla biten soğuk savaştan sonra bir ilk yaşanmış olacak.

Böylelikle soğuk savaşımın bitiminden sonra ilk kez Almanya gayri safi yurt içi hasılatının yüzde 1,35’ini askeri harcamalara ayıracak. 2018’de bu oran yüzde 1,23 olarak açıklanmıştı. Alman medyasında yer alan bilgilere göre Almanya’nın 2020 yılı için de askeri bütçe için şimdiden 49,67 Milyar Euro’yu ayırmayı planladığı ve bu rakamı bu hafta sonuna kadar NATO merkezine bildireceği ifade ediliyor.

YENİ RAKAMLAR TRUMP’I SEVİNDİRECEK!

Berlin yönetiminin askeri bütçesini yükseltmesini ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ı sevindireceği belirtiliyor. Çünkü Trump geçtiğimiz yaz ayında başta Almanya olmak üzere NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 4'üne çıkarmalarını talep etmişti. NATO üyesi ülkeler ise 2024'e kadar NATO bütçesine yaptıkları katkıyı gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 2'sine çıkarma sözü vermişti.

Ancak buna rağmen Trump bu konudaki rahatsızlığını dile getirmeye devam etmiş ve diğer NATO ülkelerinin ABD'den faydalandığını, askeri harcamalarını yüzde 2'ye çıkarma sözünü yerine getirmediğini savunmuştu. NATO üyeleri arasında yüzde 2 hedefini ABD’nin dışında şimdiye kadar Yunanistan, Estonya, İngiltere ve Letonya yerine getirdi.

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin başkenti Washington’u giden Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen hedeflerinin 2024 yılında yüzde 1,5’u yakalamak olduğunu söylemişti. Alman bakan devamla hedeflerini şöyle açıklamıştı: “Gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 1,5’unu ayırdıktan sonra ancak yüzde 2’ye doğru yavaş yavaş yükseleceğiz.”