Almanya soykırımda tazminat ödememekte ısrarlı

Almanya, 114 yıl önce Namibya’da yapılan soykırımda özür dilemekle yetinirken, Herero ve Nama halklarının tazminat taleplerine yanıt verilmemekle ısrar ediliyor.

Almanya’nın işgali altındaki Alman Güneybatı Afrikası içinde yer alan Namibya’da 1904 yılında çıkan isyan sonrasında on binlerce kişi katledilmişti. Herero ve Nama halklarının büyük çoğunluğu katledilirken, soykırımın halen tam anlamıyla tanınmaması tepki çekiyor.

SEMBOLİK ÖZÜRLERLE YETİNİLİYOR

Soykırımın tanınması ve her iki halka tazminat ödenmesi taleplerine yönelik müzakereler devam ederken, dün Berlin’de düzenlenen bir törenle katledilen 27 kişinin kemikleri teslim edildi. Herero ve Nama halklarının temsilcilerinin katıldığı Berlin’deki Fransız kilisesindeki törende konuşan Almanya kültürden sorumlu Devlet Bakanı Michelle Müntefering, sadece özür dilemekle yetindi.

‘Soykırım’ kelimesinden söz etmemeye özen gösteren Müntefering, “Almanya’nın tarihi sorumluluğunu kabul ettiğini” savundu.

Kilisedeki tören esnasında ve sonrasında çok sayıda Herero ve Nama halkı üyesi gösteri düzenlerken, Almanya’nın tazminat ödemesini istedi.

Alman hükümeti ise, her iki halka uygulanan soykırımdan ötürü tazminat ödemeyi kabul etmiyor. Almanya, şimdilik dönemin sömürge toprakları üzerinde kurulan Namibya’ya yönelik bazı ekonomik yardımlarla durumu kurtarmaya çalışıyor.

İKİ HALKIN BÜYÜK KISMI SOYKIRIMA UĞRADI

Almanya, 1884 ile 1911 yılları arasında bugünkü Namibya topraklarını sömürgeleştirmişti. Bölgede yaşayan Herero ve Nama halklarının çıkardığı isyana karşı Alman ordularının soykırımında her iki halktan 85 bin civarında kişi katledilmişti. Bu ise, o dönemde iki halkın nüfusunun beşte dördüne denk geliyordu.

Dün Berlin’de teslim edilen kemiklerin soykırımda öldürülen ve ‘bilimsel çalışmalar’ nedeniyle Almanya’ya götürülen kafatasları ile diğer kemiklerden oluştuğu biliniyor.

Herero ve Namalara yönelik katliamlar 20’inci yüzyılın ilk soykırımı olarak kabul ediliyor.