Almanya tartışmalı bir silah satışına daha onay verdi

Son yıllarda otoriter ve diktatörce yönetilen ülkelere yaptığı silah satışlarıyla eleştirilerin odağında olan Almanya, katliamlarda yer alan ülkelere silah ihracatına devam ediyor.

Der Spiegel’in duyurduğu habere göre Almanya Ekonomi Bakanlığı, Yemen’deki iç savaşa müdahil olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 200 bin mermi ve bomba ateşleyicisi ile askeri araç zırhı satışına onay verdi.

Habere göre, Junghans Defense ile Dynamite Nobel şirketlerinin yapacağı bu satışların toplam tutarı 125 milyon euroyu buluyor. Haberde bu bilginin Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries tarafından Federal Meclis’e sunulduğu kaydedildi.

‘Savaşların olduğu ülkelere silah satmama’ gibi bir ‘ilkenin’ olduğu Almanya’da son yıllarda silah satışındaki artış ve bu artışın Suudi Arabistan ve Katar gibi anti-demokratik ülkelerin de aralarında olduğu ülkelere yapılan satışlarla sağlanması tartışma yaratmıştı.

Son olarak silah satışına izin verilen BAE ise, Suudi Arabistan’la birlikte Şii Husi milislerine karşı Yemen’deki iç savaşa dahil olmuştu. 2015 baharından bu yana devam eden bu savaşta binlerce sivilin bizzat bu ülkelerin oluşturduğu Arap Koalisyonu’na bağlı güçlerce öldürüldüğü biliniyor.