Almanya Türkiye’ye ekonomik yardımlara soğuk bakıyor

AKP’nin referandum öncesinde oy kazanmak için yapay miting krizini çıkarttığı Almanya’ya yaptığı ekonomik yardım çağrısına olumsuz yanıt verildiği bildirildi.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, dün Bild gazetesinde AKP’li Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından dile getirilen ekonomik yardıma sıcak bakılmadığına dikkat çekildi. Sözcü, gazeteci Deniz Yücel’in yanı sıra ‘bir dizi başka problemin olduğunu’ ve bunların da ekonomik yardımlara ilişkin görüşmelerden ‘geri durulmasına’ yol açtığını savundu.

15 Temmuz darbe girişimine dair Almanya’dan daha önce yapılan açıklamalara benzer sözler dile getiren Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün dün yapılan ve bini aşkın kişinin yakalandığı operasyonları ‘orantısız bulduklarını’ söylemesi dikkat çekti.

Dün Bild gazetesine konuşan AKP’li Mehmet Şimşek, artık Almanya ile ilişkilerin ‘normalleşmesi gerektiğini’ söylemiş ve bu ülkenin ekonomik yardımlarına muhtaç olduklarını kaydetmişti. Bu da akıllara referandum öncesi miting yasaklarıyla başlayan gerginliğin ‘yapay’ olduğu şüphelerini güçlendirmişti.