Almanya ve Belçika’da bilanço ağırlaştı, en az 183 ölü

Batı Avrupa’yı vuran sel felaketlerinde Almanya’da en az 156 kişi, Belçika’da 27 kişi hayatını kaybetti. Felaket ağır hasara yol açtı. Avusturya-Almanya sınırında da alarm verildi.

Sadece Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletinde yerel polise göre ölü sayısı 110’a yükseldi. Yazılı açıklama yapan polis en az 670 kişinin yaralı olduğunu belirtirken, ölü sayısının artabileceğini belirtti. Almanya’da toplam 156 kişi felakette hayatını kaybetti. Almanya’da “yüzyılın felaketi” olarak adlandırılan sel felaketlerinde önemli hasar oluştu. Hükümet yüzlerce milyar euroluk bir yardım paketi hazırlıyor. Avrupa Birliği de bu kötü hava koşulları karşısında destek sözü verdi.

Almanya’da onbinlerce kişi evlerin yıkılması, elektrik, gaz ve telefon hatlarının kesilmesinden etkilendi. Yollar yarıldı, köprüler yıkıldı, kentler altüst oldu. Başbakan Angela Merkel, “Gerçek bir felaket” dedi. Aşırı yağışlar nedeniyle “tsunami” olarak tasvir edilen ani su baskınları yaşandı. Ülkenin yakın tarihinin en büyük doğal felaketi oldu.

BELÇİKA’DA EN AZ 27 ÖLÜ, BİLANÇO AĞIRLAŞABİLİR

Komşu Belçika’da da bilanço ağırlaştı.  Son günlerdeki felaketlerde en az 27 kişi hayatını kaybetti. Bazı kaynaklar 35 ölüden bahsediyor. Halen onlarca kişi kayıp.

Kriz merkezi, "Maalesef bu sayının önümüzdeki saatlerde ve günlerde daha da artacağını hesaba katmalıyız. Çeşitli acil servisler sahada araştırmalarını sürdürüyor" dedi.

Belçika genelinde 120 dolayında komün felaketten etkilendi. Başta güney ve doğuda olmak üzere polis ev ev dolaşarak olası kurbanları arıyor. Belçika salı günü için ulusal yas ilan etti.

Kötü hava koşulları Hollanda ve Lüksemburg’da da maddi hasara yol açtı.

AVUSTURYA’DA DA MADDİ HASAR VAR

Almanya’nın güneyinde Avusturya ile olan sınırda da alarm verildi. Avusturya’nın Salzbourg ve Tyrol kentlerinde itfaiyeciler seferber oldu. Hallein sular altında kaldı.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Cumartesi günü Twitter üzerinde “Şiddetli yağışlar ve fırtınalar maalesef Avusturya'nın birçok yerinde ciddi hasara neden oluyor” dedi.

Daha doğuda Almanya ile Çek Cumhuriyeti arasındaki sınırda, cumartesi akşamı akarsular yükselerek hasara neden oldu.