Almanya ve Hollanda, Afganistan’a sınırdışıları durdurdu

Almanya ve Hollanda, Afganistan’daki çatışmalar nedeniyle Afgan göçmenlerin ülkelerine sınırdışı edilmesini durdurduklarını açıkladı.

Kabil hükümetinin sınırdışıların dudurulması çağrısına rağmen geçen hafta Belçika, Danimarka, Yunanistan, Avusturya, Almanya ve Hollanda hükümetleri Avrupa Komisyonu’ndan Afgan göçmenlerin sınırdışı edilmesine imkan tanımaya devam etmesini istemişti.

Ancak Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü Steve Alter, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Afganistan’daki güvenlik durumunun değişmesi nedeniyle sınırdışıları askıya aldıklarını duyurdu.

2016 yılından bu yana iltica işlemleri sonuçlanan bin dolayında Afgan ülkelerine sınırdışı edildi. Bu sınırdışılar özellikle 2018 ve 2019’da yoğunlaştı.

Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Ankie Broekers-Knol da Afganistan’daki durumun değişebileceğini ve gelecek döneme ilişkin olayların belirsiz olduğunu belirterek, sınırdışıları askıya alma kararı aldığını duyurdu.

Bakan Broekers-Knol, son altı ay içerisinde hiçbir Afgan’ın zorla sınırdışı edilmediğini ve yakında öngörülen sınırdışı olmadığını sözlerine ekledi.

Afganların sınırdışı edilmesi hem Almanya hem de Hollanda'da yoğun tepkilere neden oluyordu.

Kabil hükümeti Temmuz ayında Avrupa ülkelerini gelecek üç ay boyunca herhangi bir sınırdışında bulunmamaya çağırmıştı. İsveç ve Finlandiya, bu çağrıdan sonra sınırdışıları askıya almıştı

AB istatistik kurumu Eurostat’a göre Afganlar 2020 yılında Avrupa Birliği’nde iltica talep edenlerin yüzde 10.6’sını oluşturuyordu. Bu da toplam 416 bin iltica talebinden 44 bininin Afganlar tarafından yapıldığı anlamına geliyor.

2021 yılının başından bu yana AB ülkelerinden Afganistan’a 1200 kişi sınırdışı edildi. Bunların bin kadarının “gönüllü” olarak dönenler olduğu, 200’ünün “zorla” gönderildiği belirtiliyor.