Altı Arap ordusundan Mısır’da tatbikat

Arap dünyasının başlıca altı gücü, Mısır’ın kuzeyinde askeri bir tatbikat yaptı.

Askeri tatbikat, Afrika ve Ortadoğu’nun en büyük askeri üslerinden biri olan Muhammed Necib askeri üssünde gerçekleşti. Bu üs, İskenderiye yakınındaki El Hamam’da bulunuyor.

Tatbikata Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Ürdün orduları katıldı. Tanklar ve uçaklar tatbikat için harekete geçirilirken, çölde belirlenen hedeflere füzeler atıldı.

Altı Arap ülkesinin dışında Fas ve Lübnan da gözlemci olarak tatbikata katıldı.

Bir haftadır yürütülen ortak tatbikat, Cuma gününe kadar sürecek. Tatbikata “Arap Kalkanı 1” adı verildi. Mısır ordusundan yapılan açıklamaya göre, tatbikat ile “farklı güçlerin ortak çalışma kapasitesi” gösteriliyor.

Mısır Genel Kurmay Başkanı Muhammed Ferid de yazılı bir açıklama yaparak, bu tatbikatın “bölgenin en önemli Arap tatbikatı” olduğunu söyleyerek, “Arap ulusunu tehdit eden ortak hedeflere göz önüne alınarak askeri işbirliğini geliştirilmesine katkı sağladığını” ifade etti.

Tehlikelerin türüne açıklık getirilmedi. Ancak Mısır ordusu tatbikatın temel aşamasını “bir yerleşim yerinde silahlı teröristlerin yuvasına sızma” şeklinde özetledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Körfez ülkelerinin güvenliğini tehdit edilmesi halinde ülkesinin askeri olarak müdahalede bulunacağını söylemişti.