Amerikan ordusu yapay zekaya yatırım yapıyor

Amerikan ordusu yapay zekaya 2 milyar dolar yatırım yaptı. “Meslektaş” olarak askerlerin yanında yer alacak makinelerin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Amerikan ordusunun araştırma ajansı Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency), gelecek beş yıllığına yapay zeka alanındaki araştırmalara 2 milyar dolar yatırım yaptıklarını açıkladı.

Darpa, “Savaştaki bir sonraki aşamaya, giderek daha etkili otonom sistemler dahil olacak ama askerlerle işbirliği içindeki böyle makineleri devreye koymadan önce daha akıllı olmaları gerekiyor” dedi.

Darpa, daha önce özellikle dünyanın en ileri robot şirketi Boston Dynamics’e katkıda bulunmuştu. Bu şirket, Amerikan ordusu için ünlü robot köpek “BigDog”u tasarlamıştı.

Teknolojik araştırmalar ajansı Darpa, insanlar tarafından programlı kurallarla yürütülen daha basit makinelerin olduğu bir gelecek öngörüyor. Bu programa “AI Next” adı verildi.

Açıklamaya göre “Askerlerle işbirliği yapan askeri sistemlere bu teknolojilerin entegre edilmesi, karmaşık ve zamanın dar olduğu çatışma alanlarında karar almayı kolaylaştıracak; yoğun, eksik ve çelişkili bilgilerin anlaşılması ve paylaşılmasını; ve yüksek düzeyde otonom olan, güvenlikli bir şekilde kritik bazı görevleri gerçekleştirmek için insansız sistemlerin geliştirilmesini sağlayacak.”

Yapay zekanın savaş sahalarında kullanımı uzun bir süredir ciddi endişelerin kaynağını oluşturuyor. Çok sayıda araştırmacı, yıllardır bu alandaki silahlanma yarışı konusunda uyarırken, mevcut sistemler üzerine az sayıda bilgi kamuoyuna yansıyor.

Temmuz ayında 2.400’ü aşkın araştırmacı, mühendis ve bu alandaki işveren “öldürücü otonom silahların geliştirilmesi, üretimi, ticarileştirilmesi veya kullanımını desteklemeyecek veya bu projelere katılmayacaklarını” açıklamışlardı.