Amerikan üslerinin çoğu iklimsel felaketlerin tehdidi altında!

Donald Trump kabul etmemekte ısrar etse de, etkileri her geçen gün daha fazla hissedilen küresel ısınmanın ABD’nin büyük askeri üslerinin çoğunluğunu da tehdit etmeye başladığı duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda, küresel ısınmanın ülkenin önde gelen 79 askeri üssüne etkileri incelendi.

ABD Kongresi tarafından talep edilen rapora göre, incelenen 79 askeri üssün üçte ikisi küresel ısınmaya bağlı doğal felaketlerin tehdidi altında.  Buna göre, üslerin büyük çoğunluğu yakın dönemde büyük sel felaketlerine maruz kalabilir. Ayrıca birçok askeri bölgenin artan sıcaklıklar nedeniyle özellikle kuraklık dönemlerinde hassas olduklarına dikkat çekiliyor.

Raporu sunan Savunma Bakanlığı (Pentagon) raporuna göre, askeri üslerin içinde bulunduğu hassas duruma karşı önlemler için mevcut bütçe içerisinde pay ayrıldı.

Ancak eski askeri yetkilileri bünyesinde bulunduran  İklim ve Güvenlik Merkezi adlı uzman kuruluşunun direktörü John Conger, “Eksik olan çok şey var” diyerek, Amerikan ordusunun askeri kabiliyetinin zarar görebileceği uyarısını yaptı.

Conger, son dönemlerdeki iklim olaylarınca milyarlarca dolarlık zarar gören Tyndall ve Camp Lejeune adlı hava üslerinin raporda ele alınmadığına dikkati çekti. Eylül ayındaki Florence kasırgasında zarar gören Camp Lejeune üssünde 3,6 milyar dolar, Florida’daki Tyndall Üssü’nde ise en az 5 milyar dolarlık hasar oluşmuştu.

Kongre’de konuşan Demokrat Parti’li Senatör Jack Reed ise, Donald Trump yönetiminin politikaları nedeniyle Pentagon’un büyük zararlara yol açacak iklimsel değişiklikleri ‘tali meseleler’ olarak ele almasının büyük bir yanlış olduğunu söyledi.