Amsterdam'da 'Ermeni Soykırımı anıtı' açılıyor

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da 1915 Ermeni Soykırımı anısına bir anıtın açılışı yapılacak.

Anıt Ermenistan’da yerel ir sanatçı tarafından yapıldı. Üç parçadan oluşuyor. Amsterdam’daki Ermeni-Apostolik Kilisesi’nin dış duvarına monte edilecek. Açılış 21 Nisan’da yapılacak ve Ermenistan’dan hükümet temsilcilerinin de yer aldığı bir heyet katılacak.

Üç metrelik anıt, kent merkezinde görünür bir noktada olacak. Monte edileceği yer için Krom Boomsloot ile Keizerstraat’ın köşesi seçildi.

Hollanda’da ilk kez Ermeni Soykırmı’na ilişkin anıt yapılmıyor. Daha önce Almelo kentindeki Ermeni Kilisesi’nin bahçesi ile Assen kentindeki mezarlıkta da anıtlar açılmıştı ancak bu kadar görünür değildi.

21 Nisan’da açılışı yapılacak anıt için Amsterdam Belediyesi Ocak ayında izin vermişti. Anıt için gerekli olan 13 bin euroluk para ise Ermeni cemaati tarafından toplanmıştı.

1915 yılında tarihçilere göre 1.5 milyon Ermeni soykırımdan geçirildi. Parool gazetesine konuşan Sint Grigor Narekats Kültür Vakfı Başkanı Vahan Avakyan, “Soykırım kurbanı olmayan hemen hemen hiçbir Ermeni ailesi yok” dedi. Avakyan, kurbanların toplu mezarlarda kaybolduğunu ifade ederken, anıtın geride kalanlara o kurbanları anma şansı vereceğini ifade etti.

Hollanda Parlamentosu da Şubat ayında 1915’te yaşananları “soykırım” olarak tanıyan bir tasarıyı kabul etmişti. Bu gelişme Ankara ile Hollanda arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine neden olmuştu. Ankara’nın tepkileri arasından hükümet, parlamentonun aldığı karara katılmayarak, soykırımı tanımamıştı.

Hükümet, bu kararına rağmen 24 Nisan’da yapılacak soykırım anmaları için Ermenistan’a bakan düzeyinde heyet gönderecek.