Anketler Schulz’a karşı Merkel’in kesin zaferini gösteriyor

Almanya’da federal genel seçimlere 12 gün gibi kısa bir süre kala anketler, Angela Merkel liderliğindeki CDU ile kardeş partisi CSU’nun halen en güçlü pozisyonda olduğunu gösteriyor.

24 Eylül’de yapılacak federal genel seçimlere dair en son INSA ajansı tarafından yapılan ankete göre, Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU, yüzde 36,5’le birinci güç olacaklar. Martin Schulz’un başbakan adayı olduğu Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ise oy oranı yüzde 23,5 olarak tespit edildi.

Aynı ankette yabancı karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) adlı parti yüzde 11’le üçüncü sırada gelirken, Sol Parti (Die Linke) yüzde 10,5’le dördüncü parti olacak. Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yüzde 9, Yeşiller’in ise yüzde 6 oyla Federal Meclis’e girecek diğer partiler olacağı öngörülüyor.

Emnid tarafından 9 Eylül itibariyle yayınlanan son ankette ise partilerin oy oranları şöyle çıktı: CDU/CSU yüzde 37, SPD: Yüzde 24, Die Linke: yüzde 9, AfD: yüzde 9, FDP ve Yeşiller: yüzde 8.

Önemli anket kuruluşlarından Forsa’nın sonuçlarına göre de, tablo çok değişmiyor. Bu ankete göre CDU/CSU yüzde 37, SPD ise yüzde 23 oy alacak. Forsa anketinde Die Linke, AfD ve FDP’nin oy oranları yüzde 9 olarak öngörülürken, Yeşiller’in yüzde 8’de kalacağı hesaplandı.

Bu anket sonuçlarına göre CDU/CSU’nun FDP ile koalisyon için yeterli oy alamayacağı görülürken, sadece Allensbach şirketinin anketinde iki partinin oylarının toplamı 48,5’le yeterli düzeyde çıkıyor.

Anketler ışığında kurulma ihtimali en güçlü olan koalisyon formülleri ise şöyle: CDU/CSU-SPD, CDU/CSU-Yeşiller-FDP.

2013 yılındaki son seçimlerde Federal Meclis’e sadece CDU/CSU, SPD, Die Linke ve Yeşiller girebilmişti. FDP ve AfD ise yüzde 5 seçim barajına takılmışlardı.

2013 seçimlerinde oy oranları ise şöyleydi: CDU/CSU: yüzde 41,5, SPD: yüzde 25,7, Die Linke: yüzde 8,6, Yeşiller: yüzde 8,4, FDP: yüzde 4,8, AfD: yüzde 4,7.