Anketler: Yarış Le Pen ve Macron arasında

Fransa'da seçim anketleri cumhurbaşkanlığı yarışının liberal Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Marine Le Pen arasında geçeceğini gösteriyor.

Fransa’da 5 hafta sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılan son anketler, liberal aday Emmanuel Macron’un şansının yüksek olduğunu gösterirken, sağın adayı François Fillon’un yerinde saydığını ortaya koyuyor.

Ifop-Fiducial tarafından Paris Match, CNews ve Sud Radio için yapılan ankete göre, 23 Nisan’daki seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 26,5 oyla birinci gelecek. Ekonomi Bakanlığı görevinden istifa ederek bağımsız aday olan Emmanuel Macron’un oy oranı ise yüzde 25,5 olarak ölçüldü.

Aynı ankete göre, eşi ve çocuklarını yüksek maaşlarla parlamentoda danışmanı gibi gösterdiği için hakkında adli soruşturma başlatılan sağın adayı François Fillon’un oy oranı ise 1 puan düşüşle yüzde 18.

SOLUN OYLARI HAMON VE MELENCHON ARASINDA BÖLÜNÜYOR

Cumhurbaşkanı François Hollande’ın politikalarına karşı çıkan ve Sosyalist Parti (PS) ön seçimlerinde adaylığı kazanan Benoit Hamon’un oy oranı ise yüzde 13,5’te kalıyor. Radikal sol aday Jean-Luc Mélenchon’un oy oranı da yüzde 11.

Her iki adayın ortak program oluşturmamaları nedeniyle ikinci tura sol bir aday kalması şansı giderek azalıyor.

Ifop-Fiducial anketine göre, seçimlerin ikinci turunda Macron yüzde 61 oyla aşırı sağcı Marine Le Pen’e yenerek, cumhurbaşkanı seçilecek.

Linternaute.com adlı sitenin bugüne kadar yapılan anketlerin sonuçlarının ortalamasına yönelik haberinde ise, Marine Le Pen’in oy oranı yüzde 27’yi buluyor. Anketlerin ortalamalarına göre Emmanuel Macron yüzde 25 oya ulaşıyor.

François Fillon’un oy oranı yüzde 19, Benoit Hamon’unki yüzde 13 ve Jean-Luc Mélenchon’un oy oranı ise yüzde 12’de kalıyor.