AP seçimleri: Sarı Yelekliler'den 'Sarı Birlik' listesi

Fransa’nın aylardır eylemde olan Sarı Yelekliler, Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik “Sarı Birlik” adıyla bir aday listesi oluşturuyor.

Fransız BFM TV’ye konuşan Sarı Yelekliler sözcülerinden Frédéric Ibanez, Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik yeni bir liste oluşturduklarını açıkladı.

“Sarı Birlik” adlı listede, 40 dolayında adayın olduğu bildirildi. Ibanez, listenin herhangi bir siyasi partiye bağlı olmamasına dikkat ettiklerini ifade ederken, adayların “farklı ufuklar”dan geldiğini belirtti.

Beş önemli temayı öne çıkardıklarını belirten Ibanez, “Bunların eylemlerin merkezindeki taleplere uygun olmasını umut ediyoruz” dedi.

Ibanez belirlenen temaları şöyle sıraladı: “Alım gücü, emeklilik, göçmenlik, sosyal adalet-sosyal vergi ve egemenlik”

Büyük bir tartışma sonucu çok sayıda insanın katılımını istediklerini belirten Ibanez, “Bununla birlikte, tartışma sokaklardan geliyor ve sokak mücadelesi olmadan, bugün burada olmazdık. Sokaklarda eylem yapmak ile kendi düşüncelerini ortaya koymanın uyumlu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Geçen hafta sonu örgütlenmede de bir yeniliğe daha imza atan Sarı Yelekliler “Meclislerin Meclisi” adıyla toplanarak, bu çerçevedeki ilk çağrılarını yaptı. Eylemler sırasındaki polis şiddetini sert ifadelerle kınayan Meclislerin Meclisi, “Bu derinliğine şiddetli, adaletsiz ve katlanılmaz topluma karşı ayaklandık” dedi.

Açıklamada şu ifadeler dikkat çekti: “Hayat pahalılığına, iğretiliğe ve sefalete karşı isyan ediyoruz. Yakınlarımız, ailelerimiz ve çocuklarımız için onurlu bir yaşam istiyoruz. 26 milyarder, insanlığın yarısından fazlasına sahipler. Bu kabul edilemez. Sefaleti değil, zenginliği paylaşalım! Sosyal eşitsizliklere son verelim! Herkes için derhal ücret artışı, asgari sosyal yardımlar, emeklilik ücretlerinin arttırılması, koşulsuz bir şekilde konut, sağlık ve eğitim hakkı, ücretsiz kamu hizmetleri talep ediyoruz.”