Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

AP, törensiz Brexit’i yeşil ışık yakacak

Avrupa Parlamentosu AB ile Birleşik Krallık arasındaki boşanmaya ilişkin sözleşmeye bugün yeşil ışık yakacak.

Tarihi olarak ifade edilen oylama, iki saatlik bir tartışmanın ardından saat 18.00’e doğru yapılacak. Oylamanın sadece bir kaç dakika sürmesi bekleniyor. Sonuç da sürpriz olmayacak. Sadece bir çoğunlukla Brexit’e yeşil ışık yakılacak.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, CNN’e verdiği bir mülakata Brexit konusunda “Bizim için bir yaradır” dedi. Sassoli, “Ama Britanyalı vatandaşların iradesine saygı göstermemiz gerekiyor” dedi.

Brexit için son aşama Avrupa Konseyi olacak. Konsey Perşembe günü yazılı prosedür gereği, Brexit’i onaylayacak. 47 yıllık bir ilişkinin ardından Brexit Cuma günü saat 23.00’te efektif olacak.

Bundan bir hafta önce dosyadan sorumlu parlamenter komisyon anlaşma lehine bir oylama yaptı. 26 üyeden, sadece Birleşik Krallık’tan gelen üç parlamenter muhalefet etti.

Bu Çarşamba günü AP’de yapılacak oylama ile Britanyalı parlamenterler de uğurlanmış olacak. Ancak herhangi bir uğurlama töreni yapılmayacak. İlk kez bir üye AB’den ayrılmış olacak. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de hiç basın mensubu çağırmadan, aceleyle Brexit’i imzaladıklarını açıklamışlardı. Britanya bayraklarının çekilmesi konusunda da protokol töreni olmayacak.

Brexit Party Avrupa parlamenteri Claire Fox, AFP’ye yaptığı açıklamada bu tutuma “alçakça” dedi. Fox, bu tarihi anda insanların bir tören hakkının olduğunu söyledi.

Bir sayfa kapandıktan sonra yeni bir müzakere dönemi başlayacak. Yıl sonuna kadar geçiş süreci işleyecek. Bu süre içerisine Birleşik Krallık, iç pazar ve gümrük birliği kurallarına kendisini uyarlayacak. Yine aynı dönemde taraflar arasında gelecekteki işbirliği biçimine ilişkin pazarlıklar yapılacak. Bunlar daha çok ticari ve güvenlik alanları üzerinde yoğunlaşacak.