Arap Birliği: Trump’ın planı Filistin haklarının ihlalidir

Arap Birliği, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu “barış” planına tepki göstererek, Filistinlilerin meşru haklarını ihlali olduğunu belirtti.

Trump’ın Salı günü açıkladığı plan, İsrail’e imtiyazlar tanırken, Filistinliler tarafından blok halinde reddedildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Geyt, “Amerikan perspektifini titiz bir şekilde inceliyoruz ve barış lehine tüm ciddi çabalara açığız” dedi.

Yazılı açıklama yapan Geyt, ilk bakışta planın “Filistinlilerin meşru haklarını önemli bir şekilde ihlal ettiğini” kaydetti.

Genel Sekreter, 1967’den beri İsrail işgalini görmezden gelerek veya meşrulaştırarak kalıcı ve adil bir barışa ulaşılamayacağını vurguladı.

Planın “bağlayıcı olmayan Amerikan tutumunu yansıttığını” ifade eden Ebul Geyt, uluslararası hukuka uygun olup olmadığını sorguladı.

ABD’nin projesindeki hassas noktalar arasında 1967’den beri işgal altındaki Batış Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesi yer alıyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor.

Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

İsrailliler projeyi desteklerken, Filistinliler reddetti.